1. Welkom bij de Willem Alexanderschool
In deze schoolgids vindt u alle belangrijke informatie over het onderwijs op de Willem Alexanderschool voor schooljaar 2023-2024.
De schoolgids is in drie delen opgesplitst:
- deel 1: waar staan wij voor, wat vinden wij belangrijk en hoe ziet u dit terug in de school
- deel 2: praktische informatie over hoe alles georganiseerd is
- deel 3: informatie over stichting CSG De Waard en het samenwerkingsverband waar de Willem Alexanderschool deel van uitmaakt.
Voor ouders/verzorgers van leerlingen die al zijn ingeschreven op de Willem Alexanderschool is deze schoolgids een belangrijke bron van informatie.
Voor ouders/verzorgers die voor hun zoon of dochter (met een Toelaatbaarheidsverklaring) een school voor speciaal basisonderwijs zoeken, geeft de gids een uitgebreid beeld van de school en kan helpen bij het maken van een keuze.
De Willem Alexanderschool biedt onderwijs aan leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Ook leerlingen met (lichte) TOS-problematiek kunnen wij in veel gevallen passende ondersteuning bieden.
Deze schoolgids is met zorg samengesteld, maar input van ouders/verzorgers stellen wij zeer op prijs.
Wij wensen iedereen een heel fijn schooljaar!
1.1. Onze school in het kort
De Willem Alexanderschool is een school voor speciaal basisonderwijs die een fijne plek biedt aan kinderen voor wie het leren of het functioneren in een reguliere basisschool moeilijk is.
Ieder kind heeft recht op zo’n plek.
Met aandacht, goede en deskundige begeleiding én een warme band met de ouders, bloeien zij op en wordt de basis gelegd voor de rest van hun leven.
Als team gaan wij telkens opnieuw de relatie aan met de kinderen, elke dag een nieuwe kans! Door een gepaste pedagogische benadering willen wij de kinderen positieve leerervaringen laten opdoen. Hiervoor gebruiken wij de sociale vaardigheidsmethode Leefstijl, maar ook het weerbaarheidsprogramma Rots en Water. Alle teamleden hebben hiervoor een training gevolgd en geven deze lessen klassikaal of in kleinere groepjes.
De Willem Alexanderschool is een open christelijke school. Alle kinderen, ongeacht hun geloofsovertuiging, zijn welkom. Wij verwachten dat iedereen onze christelijke identiteit respecteert. Wij openen en sluiten de dag en vieren de christelijke feesten. Ieder kind wordt gezien, ieder kind mag er zijn.
Naast een goede pedagogische basis, is een stevige cognitieve basis minstens zo belangrijk! Dit vormt namelijk de sleutel om dromen, groot en klein, te verwezenlijken. Basisvaardigheden als lezen, rekenen en schrijven willen wij bij de kinderen op een zo hoog mogelijk niveau krijgen. Van elk kind wordt een ontwikkelingsperspectief gemaakt waarin beschreven staat wat het verwachte uistroomniveau is. Wij hebben hoge maar reële verwachtingen.
Drie kernwaarden zijn leidend voor de keuzes die wij maken:
Eigenheid - Verantwoordelijkheid - Optimisme

Omdat wij op elkaar kunnen bouwen!
1.2. Ons team
Het team van de Willem Alexanderschool bestaat uit onderwijs- én onderwijs ondersteundend personeel.
De vier groepen hebben één of twee leerkrachten die in deeltijd werken. In de groepen is naast de leerkracht ook een onderwijsassistent werkzaam.
Naast de groepsleerkrachten en assistenten, speelt ook het ambulante personeel een belangrijke rol bij het begeleiden van de leerlingen. De leerlingen krijgen te maken met de intern begeleider, orthopedagoog, logopedist, schoolmaatschappelijk werkende en administratief medewerker.
Een pedagogisch medewerker is alle dagen beschikbaar om leerlingen, die tijdelijk niet in de groep kunnen zijn, op te vangen.

1.3. Identiteit
De Willem Alexanderschool is een open christelijke school. Een belangrijke taak is de overdracht van het (christelijke) culturele erfgoed in de breedste zin van het woord. De leerkrachten begeleiden de kinderen actief bij de ontdekkingstocht naar hun eigen identiteit en geven betekenis aan bijbelse kernbegrippen.
Van iedereen die bij school betrokken is vragen wij wederzijds respect voor de verschillen die er in een samenleving bestaan. Een levendige en open communicatie op het gebied van levensbeschouwing is hier van essentieel belang.
1.4. Visie & Missie
De omschrijving van de manier waarop wij ons onderwijs vormgeven hebben wij samengevat in onderstaande visie:
Visie
De Willem Alexanderschool is een school voor speciaal basisonderwijs, waar kinderen met leerproblemen en gedragsproblemen de kans krijgen zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.
Om dat te bereiken willen we ons richten op de basisbehoeften: relatie, competentie en autonomie. Eigenheid, verantwoordelijkheid en optimisme zijn hierbij de leidende kernwaarden.
In ons onderwijs hanteren we deze uitgangspunten als volgt:
- Binnen het orthopedagogische en -orthodidactische schoolklimaat moeten kinderen weten dat ze gewaardeerd worden. Ze leren vertrouwen stellen in de ander, zodat de ander kan bijdragen aan de ontwikkeling van het kind (relatie).
- Onze kinderen moeten (weer) geloven in eigen kennen en kunnen, waardoor ontwikkeling mogelijk wordt (competentie).
- Kinderen worden zelfstandig en realiseren een eigen aandeel in hun ontwikkeling en leren. Zo ervaren en leren de leerlingen dat ze een probleem zelf aankunnen
(autonomie).
Voor het onderwijs betekent dit dat we samen een omgeving creëren waarin recht wordt gedaan aan verschillen in onderwijsbehoeften van kinderen. We streven voor de leerlingen hoge, maar realistische doelen na. We zorgen ervoor dat de kinderen weer zin krijgen in leren en met plezier naar school komen.
Om dit te realiseren streven we er naar onderwijs te geven in zo klein mogelijke groepen. De leerkrachten hebben, of ontwikkelen, gespecialiseerde, actuele kennis van de leer- en gedragsproblemen die zich bij de leerlingen kunnen voordoen. Leerkrachten zijn in staat hiernaar op professionele wijze te handelen en schakelen externe deskundigen in wanneer dit nodig is.
Ouders zijn voor ons de partners in de opvoeding; zij zijn immers de ervaringsdeskundigen bij uitstek als het om hun kinderen gaat.
Missie
Onze visie laat zich als volgt samenvatten:
‘SAMEN MAKEN WIJ HET ONDERWIJS SPECIAAL’
.jpeg)
1.5. De leerlingen
De leerlingen die de Willem Alexanderschool bezoeken zijn 'doodnormale' kinderen. Leuke, lieve, gezellige, ondeugende, eigenwijze... ze zijn er allemaal! Bovendien zijn deze eigenschappen ook nog tegelijkertijd in hetzelfde kind terug te vinden.
Wat zij gemeen hebben is dat het leren niet goed lukt op een reguliere school en zij extra aandacht of ondersteuning nodig hebben.
Soms heeft dit gevolgen voor het welbevinden van een kind. Maar als de kinderen ontdekken dat zij niet de enige zijn die leren lezen of rekenen moeilijk vinden, of als ze merken dat ook andere kinderen het lastig vinden om vriendjes te maken én te houden, geeft dit vaak veel rust en ontdekken zij waar hun talenten liggen.

Muziek door een vakdocent
1.5.1. Jonge kinderen in het speciaal basisonderwijs
Het Zandkasteel vormt een speciale groep in onze school, het zijn de jongste leerlingen, tussen de vier en zeven jaar oud.
Deze groep heet het Zandkasteel en gedurende het jaar groeit de groep naar ongeveer twaalf leerlingen, afhankelijk van het aantal kinderen dat een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) krijgt.
Het lesaanbod is zoveel mogelijk gericht op de omgeving en belevingswereld van het jonge kind. Er wordt thematisch gewerkt, waarbij de thema's zoveel mogelijk aansluiten bij de interesses van het kind en de tijd van het jaar.
Het handelen van het kind én de leerkracht zijn van invloed op het onderwijs. Door het aanbieden van een rijke leeromgeving wordt gestreefd naar een brede ontwikkeling waarbij enerzijds het kind al spelend en handelend zijn omgeving verkent.
Anderzijds observeert en stimuleert de leerkracht de leerlingen in hun spel. Een leerling die bepaalde handelingen blijft herhalen of niet tot verdieping komt, ontwikkelt zich onvoldoende. De leerkracht heeft voor deze leerlingen een meer sturende rol in het aanbieden van de lesstof.
Deze aanpak vertaalt zich in onze missie:
"ontwikkelingsgericht waar dat kan, programmagericht waar dat moet"
In het Zandkasteel is er veel aandacht voor het aanbrengen van structuur in de dag en de manieren in de groep. Alledaagse dingen en handelingen, die voor sommigen vanzelfsprekend gaan, worden geoefend in een tempo dat bij het kind past.
Er wordt veel gespeeld in de groep omdat dat een belangrijk proces is in het ontwikkelen van (sociale) vaardigheden. Ook zorgt dit voor een goede en stevige basis voor het ontwikkelen van de voorwaarden om tot leren te komen.
De leeftijd van de kinderen in het Zandkasteel ligt tussen de vier en zeven jaar. Nadat de leerlingen zes jaar zijn geworden én toe zijn aan het cognitieve leerproces, gaan zij in het nieuwe schooljaar naar de volgende groep. Als het nodig is kunnen zij echter ook tot het jaar dat zij zeven zijn geworden in het Zandkasteel blijven.
In de dagelijkse praktijk wordt de leerkracht ondersteunt door een onderwijsassistent. Tevens zijn de intern-begeleider, orthopedagoog, schoolmaatschappelijk werkende en logopedist nauw bij het onderwijs betrokken.
De jonge leerlingen hebben een speciale plek in de school. Zij spelen apart, of samen met de aangrenzende leeftijdsgroep, buiten. Dit betekent echter niet dat zij niet betrokken worden bij schoolactiviteiten. De talentenshow, kerst- en paasvieringen, het afscheid van de schoolverlaters; de jongste leerlingen horen erbij! Soms wordt een programma aangepast, soms ook niet. Door ook de leerlingen van het Zandkasteel deel uit te laten maken van de school als geheel, leren de kinderen van en met elkaar.

Thematisch werken bij de jonge kinderen in het Zandkasteel
1.5.2. Leerlingen met een ondersteuningsbehoefte voor leren
Soms gaat het leren niet vanzelf. De kinderen doen enorm hun best, maar ondanks alle inspanningen van de leerling en de school, lukt het niet.
De reguliere basisscholen in ons Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard, zijn goed in staat om veel ondersteuning te bieden. Meestal kunnen leerlingen met een ondersteuningsbehoefte goed worden begeleid op een reguliere school.
Pas als er sprake is van een verminderd welbevinden of als de leerling gedragsprobemen ontwikkelt, kan de overstap naar het speciaal basisonderwijs worden overwogen. De basisscholen volgen hier voorafgaand eerst een gedegen ondersteuningsprogramma (zie website SWV PO Hoeksche Waard 28.04)
De jongste leerlingen worden geplaatst in het Zandkasteel; de groep voor Jonge kinderen in het speicaal basisonderwijs (zie hoofdstuk 1.4.1.).
In de Boomhut zitten leerlingen tussen de 6-8 jaar. Het zijn de leerlingen die net met het aanvankelijk leren zijn begonnen. Hier begint het leren lezen en het leren rekenen. Er wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een goede basis hiervoor.
In de Vuurtoren en de Herberg wordt het onderwijs voortgezet op het eigen niveau van de leerling.
Voor elke leerling wordt een Ontwikkelingsperspectief (OPP) gemaakt. Hierin staat beschreven naar welk uitstroomniveau voortgezet onderwijs wordt gestreefd (zie hoofdstuk 2.24). Het vormt de basis waarop de leerstof is afgestemd. Door de leerlingen op deze manier te volgen zijn doelen duidelijk. Hierbij leggen we de lat hoog, maar zijn wel realistisch.
Geloof in eigen kennen en kunnen, weer plezier krijgen in het leren en zich competent voelen zijn de belangrijkste doelen als een leerling net op de Willem Alexanderschool komt.
Over de aangeboden vakken leest u meer in het hoofdstuk 1.6.

We leren niet alleen in de school maar ook daarbuiten.
1.5.3. Leerlingen met een ondersteuningsbehoefte voor gedrag
Elk kind is wel eens boos, dwars of brutaal. Het hoort bij een normale ontwikkeling van kinderen, en hoewel het niet altijd leuk is, is het geen reden tot zorg.
Als dit gedrag langer aanhoudt, storend is voor de omgeving en het kind belemmert, is er sprake van een gedragsprobleem. De oorzaak van een gedragsprobleem ligt in de wisselwerking tussen het kind en zijn omgeving op school of thuis. Misschien is de lesstof te moeilijk, gaat het (nog) te snel of kunnen de kinderen nog onvoldoende aangeven wat zij willen. Thuis kan er sprake zijn van een (tijdelijk) instabiele of onzekere situatie.
Bij een gedragsprobleem is het goed om rekening te houden met de oorzaak van het storende gedrag, maar vooral om te weten welke ondersteuning er nodig is. Ondersteuning om het gedrag te stoppen én te voorkomen. Hiervoor is nauw overleg tussen het kind, ouders en school erg belangrijk.
Een gedragsstoornis wordt bepaald door de aanleg van een kind en is hierdoor 'niet zomaar op te lossen'. De omgeving is veel moeilijker (soms zelfs onmogelijk) aan te passen aan de behoeften van een kind met een gedragsstoornis. De nadruk van deze ondersteuning ligt hierdoor veel meer op het leren omgaan met de stoornis.
De ondersteuning op de Willem Alexanderschool is er op gericht een kind verder te helpen om tot leren te komen. De school stelt geen diagoses en biedt ook geen behandeling.
De interventies gericht op gedragsondersteuning zijn verdeeld in drie verschillende niveaus:
Groen interventieniveau
Deze interventies zijn bedoeld voor alle kinderen en vormen de basis van de gedragsondersteuning. De interventies zijn gebaseerd op:
- Rots en Water lessen met de groep
- Groepsplan gedrag
Daarnaast zijn we begonnen met het uitbreiden van de emotionele woordenschat waarbij we leerlingen leren beter aan te kunnen geven hoe zij zich voelen. In de jongere groepen wordt dit ook met gebaren ondersteund.
Deze basisondersteuning biedt aan de meeste leerlingen voldoende houvast om tot leren te komen.
Geel interventieniveau
Voor ongeveer 10-15% van de leerlingen is er meer nodig. Leerkracht, ouders, intern begeleider én leerling overleggen samen wat er nodig is. Er wordt een plan gemaakt met specifieke afspraken die binnen een bepaalde tijd tot verbeteringen moeten leiden.
De meeste kinderen hebben na een dergelijke periode van een aantal weken, weer voldoende aan de 'groene' interventies uit de basisondersteuning.
Rood interventieniveau
Voor een klein deel van de leerlingen is er nóg meer ondersteuning nodig. Op dit niveau is er ook een plan, maar daarbij worden ook de orthopedagoog of externe (gedrags)deskundigen geraadpleegd.
Er is sprake van handelingsverlegenheid die kan leiden tot aanmelding bij de ondersteuningscommissie van het samenwerkingsverband.
Ook op dit niveau is er nauw contact tussen leerkracht/school, ouders en leerling.
Wij vinden het op de Willem Alexanderschool belangrijk dat de kinderen worden voorbereid op een volwaardige plek in de maatschappij waar zij zich staande kunnen houden in een steeds wisselende omgeving en in verschillende situaties.
Zonder hun eigenheid uit het oog te verliezen, willen wij de kinderen vaardigheden aanleren die zij in een pluriforme maatschappij nodig hebben. Door hen zo min mogelijk te plaatsen in specifieke groepen, leren wij de kinderen te bewegen in de ‘gewone’ maatschappij met alle verschillen en diversiteit die je daar tegenkomt. Op deze manier leren de kinderen van elkaar wat goed is.
Een pedagogisch medewerker is de gehele dag beschikbaar om te ondersteunen waar nodig.
We maken gebruik van Jeugdhulp in de school. Hiervoor zijn wij een samenwerking aangegaan met Indus- actieve hulpverlening. De medewerker van Indus is een aantal keer per week in de school om met individuele kinderen te werken aan de (gedrags) problemen die onder andere hun leren belemmeren.

1.6. Lesaanbod
Anders dan op een reguliere school is er op de Willem Alexanderschool geen eenduidig vast aanbod per jaar per groep. Voor de vakken die groepsdoorbrekend aangeboden worden (rekenen, lezen en spelling) is het makkelijker om de doorgaande leerlijn aan te houden. De kinderen starten immers op het niveau dat het best aansluit bij hun ontwikkeling.
Nieuwe leerlingen nemen wij starttoetsen af om te bepalen in welke niveaugroep zij het best geplaatst kunnen worden.
Na het toetsmoment in januari en aan het begin van het schooljaar worden de groepen (opnieuw) samengesteld. Soms moeten kleine hiaten ingelopen worden. Dit kan door leerlingen bijvoorbeeld kortdurend extra lesstof aan te bieden.
Voor de vakken die niet-groepsdoorbrekend aangeboden worden is het lastiger om gedurende de hele schoolperiode een vloeiende doorgaande leerlijn aan te houden. Leerlingen die pas in hogere groepen instromen hebben bepaalde onderwerpen van b.v. wereldoriëntatie al gehad. Of doordat de groepsindeling elk jaar enigzins kan verschillen, moet er goed opgelet worden dat de lesstof aansluit bij de leeftijd en alle lesstof ook aangeboden wordt.
Als het nodig is kunnen leerlingen ook voor de overige vakken aansluiten bij een andere groep.
Godsdienstonderwijs
In het rooster is godsdienstige vorming opgenomen. Omdat wij een christelijke school zijn, vertellen wij het verhaal van Jezus en de bijbel. Hiervoor gebruiken wij de methode Trefwoord. In deze methode worden bijbelverhalen op een verhalende manier beschreven. Deze verhalen worden afgewisseld met spiegelverhalen waarin de vertaling naar de dagelijkse manier van omgaan met elkaar wordt gemaakt.
Er is niet alleen aandacht voor christelijk godsdienst onderwijs. Andere geloofs- en levensovertuigingen, met de daarbij behorende vieringen en gebruiken, worden in de lessen opgenomen.
Rekenen
De leerlingen vanaf de Boomhut (groep 3) gebruiken voor het rekenen de methode Wizwijs. Getallen, bewerkingen maken, meten met tijd en geld worden gestructureerd per blok aangeboden.
De lessen draaien om vier handelingsniveaus:
Symbolisch niveau |
Er wordt gerekend met 'kale' sommen, er is geen ondersteuning van een plaatje of model nodig. | ||
Abstract voorstellingsniveau |
Rekensommen worden door middel van een model ondersteund en uitgerekend. Bijvoorbeeld dobbelstenen of een getallenlijn | ||
Realistisch voorstellingsniveau | Situaties worden in realistische afbeeldingen weergegeven. Bijvoorbeeld door tekeningen of foto's. | ||
Concreet niveau |
Situaties worden daadwerkelijk uitgespeeld aan de hand van (reken)situaties. | ||
Bij het uitleggen van de lesstof wordt begonnen bij het niveau dat beheerst wordt. Daardoor is het in de lagere groepen zeer gebruikelijk om situaties uit te spelen of met echte middelen voor te doen. In de hogere groepen gebeurt dat ook, bijvoorbeeld bij de onderwerpen breuken en procenten.
De kinderen in het Zandkasteel oefenen systematisch de voorwaarden om te leren rekenen. Begrippen als groot-klein, meer-minder, achter-voor worden spelenderwijs geoefend.
Lezen
De kinderen die met het leesproces beginnen starten in de Boomhut met Veilig Leren Lezen. Daarna gaan de leerlingen verder met lezen in de methode Atlantis, waarmee we in schooljaar 2020-2021 zijn gestart.
Deze methode is voor voortgezet lezen, begrijpend lezen, kijken en luisteren. Het bevorderen van het leesplezier is een belangrijke pijler. De methode kan goed ingezet worden bij grote niveauverschillen, maar ook bij verschillen in leesbeleving doordat in de boeken hiermee rekening gehouden wordt.
Voor kinderen uit leerjaar 2, 3 en 4, die een risico lopen een leesprobleem te ontwikkelen, gebruiken wij het online ondersteuningsprogramma Bouw!. Het is een bewezen effectief programma waarbij ook de hulp van ouders/verzorgers nodig is. De school neemt contact op als dit programma zinvol zou kunnen zijn. Meer over dit programma leest u op de website van Bouw!.
Begrijpend lezen
In de nieuwe leesmethode is het begrijpend lezen en luisteren een vast onderdeel van de lesopbouw. Toch zullen wij de komende maanden in de hogere groepen ook apart aandacht geven aan het begrijpend lezen. Dit doen we met het programma Nieuwsbegrip.
Taal en spelling
Vorig jaar zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe methode voor spelling en taal. Deze hebben we gevonden in Staal Taal en Staal Spelling. Het is een methode waarin de spelling en grammatica worden gecombineerd. Er is sprake van een vast ritme; voordoen, herhalen en korte dagelijkse dictees. Hiermee wordt bijgedragen aan een stevige basis voor spelling en taal.
Wereldoriëntatie
Om te ontdekken hoe de wereld er om ons heen uitziet wordt er bij de jonge leerlingen vooral thematisch gewerkt met de belevingswereld en de periode van het jaar als uitgangspunt. Later komen daar vakken als biologie, geschiedenies en aardrijkskunde bij. Deze vakken worden aangeboden met de methode 'De Zaken';
- Natuurzaken
- Tijdzaken
- Wereldzaken
De lessen zijn per thema ingedeeld en worden ingeleid met filmpjes en digitale lessen én uiteraard met verhalen van de eigen leerkracht.
Ook de verkeerslessen kunnen genoemd worden bij het ontdekken van de wereld om je heen. Passend bij de leeftijd worden de lessen praktisch (oefenen met oversteken) tot theoretisch (het verkeersexamen in de eindgroep) gegeven.
Engels
CSG De Waard heeft de ambitie om op alle scholen in de stichting vanaf groep 1 Engelse lessen aan te bieden. Op de Willem Alexanderschool proberen we aan deze ambitie te voldoen, maar door onze doelgroep is er gekozen voor een verschil in de onder-, midden/ bovenbouw.
De jongere groepen maken kennis met de Engelse taal door het zingen van Engelstalige liedjes. De kinderen in de Vuurtoren en de Herberg gebruiken de methode "Groove me".
Het uitgangspunt voor de lessen is: "Eerst luisteren, dan praten. Eerst lezen, dan schrijven". Het doel is om het plezier en vertrouwen te vergroten door het bieden van laagdrempelige oefeningen.
Kunstzinnige vorming
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich oriënteren op kunstzinnige aspecten in hun leefwereld. Kunnen genieten van mooie dingen om je heen; schilderijen, beelden, muziek, taal en beweging. Maar ook dat zij ontdekken hoe zij kunnen genieten door zélf te creëren.
Om aan ieders behoefte te kunnen voldoen, moeten we onze keuzes voor de lessen goed overwegen. Niet iedereen durft mee te doen met een dans- of muziekles. Ook iets tekenen of knutselen is niet voor iedereen even gemakkelijk. De frustratie als het niet lukt iets te maken zoals je het in je hoofd hebt, is soms groot. Door te differentiëren én uit te leggen dat door 'zelf te doen', het plezier en voldoening groter is, proberen we leerlingen hun zelfvertrouwen en het plezier te vergroten.
Kunstzinnige vorming wordt niet alleen als 'doel op zich' gezien. Creatieve lessen worden ook als middel gebruikt om leervakken als rekenen en lezen te ondersteunen. We gebruiken hiervoor de methode "Uit de Kunst".
Eén keer per jaar (vlak voor de herfstvakantie) wordt er een Talentenshow voor alle kinderen van de school georganiseerd. Hierbij mag iedereen die dat wil, zijn of haar talent aan de andere kinderen, de leerkrachten én ouders laten zien. Het is een bonte verzameling van talenten. Een dag waar naar uitgekeken wordt!
Wetenschap en Technologie
Het doen van proefjes en technisch onderwijs maakt nieuwsgierig. Daarbij wordt er een beroep gedaan op vaardigheden als samenwerken, creativiteit, probleemoplossend vermogen, zelfstandig en kritisch denken. Belangrijke vaardigheden voor de 21e eeuw.
Techniek is niet als vaste weekles opgenomen in het rooster, maar wordt projectmatig en schoolbreed aangeboden.
Burgerschap
Het doel van burgerspchapsonderwijs is dat leerlingen zich ontwikkelen tot verantwoordelijke wereldburgers, de school is hierbij een oefenplaats.
Er is geen vast moment waarop Burgerschap als vak wordt gegeven, maar het is terug te vinden gedurende veel verschillende momenten, het hele jaar door. Terugkerende vaste momenten zijn bijvoorbeeld het stemmen op 'de stelling van de dag' van het Jeugdjournaal, de lessen over democratie rondom Prinsjesdag of tijdens verkiezingen.
Aan het begin van het schooljaar laten we de kinderen meedenken en -praten over de regels in de klas en hoe er met elkaar voor gezorgd kan worden dat iedereen het fijn heeft. Rekening houden met elkaar, begrip hebben voor ondelinge verschillen en het durven vertellen wat je vindt, zijn belangrijke onderdelen van deze lesmomenten.
Op groeps- en schoolniveau kijken we ook verder dan de school. Helpen met het opruimen van de (school)omgeving, iets maken voor ouderen in de buurt, opa's en oma's uitnodigen voor een spelletjesochtend of Pannenkoekendag, zijn voorbeelden van activiteiten gedurende het jaar.
Actuele onderwerpen uit het nieuws, zoals racisme of discriminatie, worden besproken in (vooral de hogere) groepen. Hierbij wordt de verbinding gemaakt naar de leefomgeving van de kinderen.
Bewegingsonderwijs
De leerlingen krijgen twee keer per week gymles van een vakdocent. Doel is om in deze lessen zoveel mogelijk te bewegen. Plezier hebben is hierbij belangrijk, maar vaardigheden ook! Omgaan met winnen en verliezen wordt geoefend bij spellen in teamverband. De gymzaal is in school gevestigd.
Er is geen schoolzwemmen.

Leren door te doen en te ontdekken!
1.7. Kernwaarden Het Mozaïek - SAMEN
In het nieuwe Kenniscentrum, waar wij met twee andere speciale scholen en een kinderdagcentrum SAMEN het Mozaïek vormen, hebben we ook gezamenlijke kernwaarden.
Deze kernwaarden staan voor de manier waarop we met elkaar willen gaan;
S = sportief
A = aardig
M = moedig
E = enthousiast
N = netjes
We hebben deze kernwaarden met elkaar samengevoegd uit de bestaande kernwaarden van elke afzonderlijke organisatie.

1.8. Logopedie - Taal/spraak moeilijkheden
Op de Willem Alexanderschool is een logopedist werkzaam waardoor het mogelijk is snel en adequaat hulp te bieden met problemen bij de taal- of spraakontwikkeling. Van elke leerling die op school komt wordt bekeken of het dossier aanleiding geeft voor een logopedisch onderzoek. Van dit onderzoek wordt een verslag gemaakt en indien nodig een behandelingsplan opgesteld. De behandelingen vinden plaats op school, onder schooltijd. Soms individueel, soms in (kleine) groepjes.
In de bovenbouw helpt de logopedist ook bij het plannen en voorbereiden van bijvoorbeeld spreekbeurten of de eindmusical. De beschikbare tijd is beperkt, soms zullen er prioriteiten gesteld moeten worden waarbij de jongere kinderen voorrang krijgen. Als het nodig is kan er een verwijzing gegeven worden voor een particuliere praktijk.
De logopedist heeft een belangrijke rol in de ondersteuning van zowel leerling als leerkracht bij de begeleiding van leerlingen met een spraak-/taalprobleem, maar ook ter ondersteuning van het gebruik van taal bij leer- en gedragsproblemen. Als er behoefte is aan ondersteuning bij een gedragsprobleem dan is o.a. taal, het geven van woorden aan bijvoorbeeld emoties, van groot belang.
Met name in de onderbouw wordt er consequent gebruik gemaakt van gebaren, ter ondersteuning van taal.
De logopedist op de Willem Alexanderschool is Michon Sprengers. Zij werkt op maandag, dinsdag en vrijdag. Met vragen kunt u ook rechtstreeks bij haar terecht: m.sprengers@csgdewaard.nl.
1.9. De groepen
In schooljaar 2023-2024 zijn er vier groepen die de naam hebben van een bijzonder bouwwerk.
Zandkasteel
In het Zandkasteel zitten kinderen tussen de vier en zeven jaar. De leerkrachten zijn:
Marjolein Holster op maandag en dinsdag
Annemiek de Barse op woensdag, donderdag en vrijdag.
Iedere dag is er een klassen/onderwijsassistent aanwezig voor de ondersteuning.
Boomhut
In de Boomhut zijn de leerlingen 6,7 of 8 jaar.
De leerkracht is Margriet de Graaf. Zij werkt heel de week en ook in de Boomhut is er elke dag een klassen/onderwijsassistente aanwezig.
Vuurtoren
In de Vuurtoren zijn de kinderen 9 en 10 jaar.
De leerkrachten zijn Anita Groeneweg en Carina Visser. Er is iedere dag ondersteuning van een onderwijsassistent.
De leerlingen in de Vuurtoren doen mee met het groepsdoorbrekend werken.
Herberg
De oudste leerlingen van school zitten in de Herberg. Veel van hen zullen aan het eind van het schooljaar de school verlaten, zij gaan dan naar het voortgezet onderwijs. De leerlingen van de Herberg doen ook mee met het groepsdoorbrekend werken.
De leerkracht is Patty Lutz en ook in de Herberg is er elke dag een onderwijsassistente.

Met zijn allen genieten van het Koningsdag ontbijt
2. Organisatie
In dit deel van de schoolgids wordt beschreven hoe we ons onderwijs organiseren. Om het zoeken op onderwerp makkelijker te maken zijn deze in alfabetische volgorde.
2.1. Adresgegevens Willem Alexanderschool
Adres:
Het Mozaïek - Willem Alexanderschool
Graaf van Egmondstraat 79
3261 AK Oud-Beijerland
Tel.: 0186612578
E-mail: willemalexander@csgdewaard.nl
2.2. Adreswijzigingen/controle N.A.W.-gegevens
Geef een nieuw adres, gewijzigd telefoonnummer of emailadres zo spoedig mogelijk door op school. Dat kan aan de leerkracht of aan de administratie: admwillemalexander@csgdewaard.nl
Om onze administratie zo up-to-date mogelijk te houden vragen wij aan het begin van het schooljaar uw persoonlijke gegevens te controleren en eventueel te wijzigen of aan te vullen. Hierover krijgt u op de informatieavond aan het begin van het schooljaar bericht.
2.3. Beeldcoaching
Binnen Stichting CSG De Waard werken we voortdurend aan de professionalisering van leerkrachten en daarmee aan de kwaliteit van het onderwijs. Een vorm van professionalisering is Beeldcoaching. Beeldcoaching is een methode om leraren praktisch te ondersteunen bij de interactie, de didactiek en de klassenorganisatie in de groep. Het is mogelijk dat uw kind(eren), gedurende het jaar, op deze videobeelden komen te staan. Ze zijn alleen voor intern gebruik, worden niet openbaar gemaakt en na een traject gewist. Het protocol met de gedragscode Beeldcoaching kunt u eventueel opvragen bij de directeur van de school. Wij gaan ervanuit dat u toestemming geeft de beelden voor bovenstaande doelen te gebruiken.
Mocht u bezwaar hebben of meer informatie wensen, dan kunt u contact opnemen met de directeur van de school.
2.4. Computers
Elke leerling vanaf de Boomhut, krijgt een chromebook ter beschikking. De chromebooks worden gebruikt ter ondersteuning van de lessen met oefensoftware die bij methodes horen.
In de hogere groepen leren de leerlingen daarnaast het internet te gebruiken, zij hebben een eigen account van CSG De Waard dat beheerd wordt door Cloudwise. De leerlingen krijgen gedurende het schooljaar een vast chromebook in bruikleen.
Deze chromebooks worden op aanwijzing van de leerkracht gebruikt en mogen niet mee naar huis. Er zijn vaste regels m.b.t. de instellingen en het bezoeken van websites. Wij hebben er voor gekozen websites niet af te schermen, maar de leerlingen te leren hier op een juiste manier mee om te gaan. De leerkrachten houden hierbij uiteraard toezicht.
Van de leerlingen wordt verwacht dat zij voorzichtig met de chromebooks omgaan. Bij moedwillige beschadiging zullen wij de kosten voor reparatie of vervanging doorberekenen.
Een (draadloze) muis en koptelefoon kunnen de leerlingen van school lenen, maar de leerlingen mogen ook deze ook van huis meenemen.

2.4.1. Sociale media en mobiele telefoons
Het gebruik van social media en mobiele telefoons is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, ook niet door (jonge) kinderen.
Naast alle voordelen en leuke momenten die dit gebruik met zich meebrengt, zijn er ook nadelen. Verkeerd of onhandig gebruik kan pesten en ruzie veroorzaken.
Het is belangrijk dat de leerlingen daarom op een verantwoorde manier om leren gaan met social media. Wat kan wel en wat kan niet? Wat kunnen de gevolgen zijn van een geplaatst bericht?
Omdat de telefoon een belangrijk communicatiemiddel is, zeker voor leerlingen die niet dicht bij school wonen, begrijpen wij dat de telefoons mee naar school komen. Gedurende de dag worden de telefoons verzameld en bij de leerkracht bewaard. Dit geldt ook voor smartwatches waarmee gebeld kan worden.
Vooral in de bovenbouw, maar indien nodig ook in de groepen met jongere leerlingen, wordt aandacht besteed aan verantwoord mediagebruik. Tijdens de lessen, en op momenten dat er iets speelt in de groep of media.
Om de leerlingen verantwoord met social media om te leren gaan hebben wij uw hulp hard nodig. Juist omdat het door de techniek mogelijk is ook buiten schooltijd contact met elkaar te hebben, hebben wij onvoldoende zicht op wat er gebeurt. Akkefietjes die op school beginnen, kunnen thuis doorgaan en andersom. Door elkaar op de hoogte te houden van wat er speelt kunnen we snel bijsturen als dat nodig is.
2.5. Enquêtes (vragenlijsten) ouders en leerlingen
Periodiek wordt op alle scholen van CSG De Waard d.m.v. een enquête (vragenlijst) onderzocht hoe u over het onderwijs denkt, bent u tevreden, wat kan er verbeterd worden?
Elk jaar wordt bij de leerlingen de vragenlijst Veiligheid afgenomen. Dit doen de kinderen op school, zelfstandig, op hun chromebook.
Iedere twee jaar wordt ook een tevredenheidsonderzoek gedaan onder zowel ouders als (oudste) leerlingen.
Het spreekt voor zich dat het invullen, ook van de leerlingen, anoniem blijft.

2.5.1. Uitkomst vragenlijst ouders
April 2022 is de Vragenlijst Tevredenheid afgenomen onder de ouders/verzorgers van onze leerlingen. De respons op de vragenlijst is te laag om de uitslag als betrouwbaar en representatief te bestempelen, 21% van de uitgenodigden heeft gereageerd.
Met dit responspercentage is de uitslag niet betrouwbaar en is voorzichtigheid geboden met het trekken van conclusies.
De hoogste en laagste scores per beleidsterrein (3,00 en hoger is voldoende, op een schaal van 1 tot 4).
Kwaliteit: 3,68
Hoogst: Ik vind de leraar van mijn zoon/dochter een goede leraar: 3,79
Laagst: Ik vind de school van zoon/dochter een goede school: 3,57
Schoolklimaat: 3,61
Hoogst: Ik vind de school van mijn zoon/dochter er verzorgd uitziet: 3,71
Laagst: Ik vind de school van mijn zoon/dochter een gezellige school: 3,50
Veiligheid: 3,35
Hoogst: Mijn zoon/dochter voelt zich veilig op school: 3,43
Laagst: Ik vind dat de leraren effectief optreden als kinderen gepest worden: 3,25
Welbevinden: 3,48
Hoogst: Mijn zoon/dochter heeft het naar zijn/haar zin op school: 3,57
Laagst: Mijn zoon/dochter vindt het fijn om naar school te gaan: 3,40
Pedagogisch handelen: 3,78
Hoogst: Ik vind de leraar van mijn zoon/dochter een aardige leraar voor de leerlingen: 3,85
Laagst: Ik vind dat de leraar van mijn zoon/dochter op een prettige manier met mijn kind omgaat: 3,71
Lesgeven: 3,81
Hoogst: Ik vind dat de leraar van mijn zoon/dochter goed lesgeeft: 3,85
Laagst: Ik vind Ik vind dat de leraar van mijn zoon/dochter mijn kind veel leert: 3,77
Ondersteuning leerlingen: 3,60
Hoogst: Ik vind de leraar van mijn zoon/dochter voldoende extra hulp geeft als dat nodig is: 3,67 Laagst: Ik vind de leraar van mijn zoon/dochter mijn kind voldoende helpt als hij/zij iets niet (zo snel) begrijpt: 3,54
Informatie: 3,29
Hoogst: Ik vind dat de school mij voldoende informeert over de dagelijkse gang van zaken: 3,36
Laagst: Het is mij duidelijk wat de school wil ontwikkelen: 3,15
Cijfer
Het gemiddelde cijfer dat de kinderen de school geven: 8,5
2.5.2. Uitkomst vragenlijst leerlingen
De leerlingen uit de Torenkamer, Vuurtoren en Herberg hebben in april 2022 de vragenlijst "Veiligheid" ingevuld.
Veiligheid
Van de leerlingen heeft 80% deze vragenlijst ingevuld, hiermee is de respons uitstekend en daarmee betrouwbaar.
De hoogste en laagste scores per beleidsterrein (3,00 en hoger is voldoende, op een schaal van 1 tot 4).
In blauw, indien van toepassing, de scores van de vragenlijst Veiligheid februari 2021.
Veiligheidsbeleving: 3,48 (3,52)
Hoogst: Ik voel me veilig tijdens het overblijven: 3,80 (3,69)
Laagst: Ik voel me veilig op het plein: 3,34
NB: 1=nooit, 2=niet altijd, 3=meestal wel, 4=altijd.
Optreden van de leraar: 3,49 (3,46)
Hoogst: Mijn juf/meester treedt op als kinderen gepest worden: 3,83
Laagst: Mijn juf/meester treedt op als ik bang ben voor andere kinderen: 3,29 (3,12)
NB: 1=nooit, 2=niet altijd, 3=meestal wel, 4=altijd.
De opstelling van de leerling: 3,07 (3,20)
Hoogst: Ik durf er iets van te zeggen als kinderen mij pesten: 3,09
Laagst: Ik houd me aan de regels tegen het pesten: 3,03
NB: 1=nooit, 2=niet altijd, 3=meestal wel, 4=altijd.
Welbevinden: 3,36 (3,32)
Hoogst: Ik heb vriendjes en/of vriendjes in mijn klas: 3,83 (3,63)
Laagst: Ik heb het naar mijn zin op school: 3,03
NB: 1=nooit, 2=niet altijd, 3=meestal wel, 4=altijd.
Fysieke veiligheid: 3,68 (3,49)
Hoogst: Ik word geknepen: 3,94 (3,64)
Laagst: Andere kinderen doen mij expres pijn: 3,48 (3,33)
NB: 1=vaak, 2=regelmatig, 3=af en toe, 4=nooit.
Sociale veiligheid: 3,59 (3,43)
Hoogst: Ik word buitengesloten: 3,73
Laagst: Ik word uitgescholden: 3,41 (3,21)
NB: 1=vaak, 2=regelmatig, 3=af en toe, 4=nooit.
Psychische veiligheid: 3,76 (3,63)
Hoogst: Ik word bedreigd: 3,90 (3,85)
Laagst: Ik word uitgelachen: 3,59 (3,49)
NB: 1=vaak, 2=regelmatig, 3=af en toe, 4=nooit.
Materiele zaken: 3,64 (3,64)
Hoogst: Andere kinderen vernielen mijn spullen: 3,83 (3,79)
Laagst: Andere kinderen zitten aan mijn spullen, als ik dat niet wil: 3,41 (3,36)
NB: 1=vaak, 2=regelmatig, 3=af en toe, 4=nooit.
Cijfer
Ik voel me veilig op school; ik geef de school voor veiligheid het cijfer: 8,3 (8,4)
Ik heb het naar mijn zin op school; ik geef de school het cijfer: 7,7 (8,6)
Het gemiddelde cijfer dat de kinderen de school geven: 8,0 (8,5)
Tevredenheid
De leerlingen uit de Torenkamer, Vuurtoren en Herberg hebben in mei 2022 de vragenlijst "Tevredenheid" ingevuld.
Van de leerlingen heeft 85% deze vragenlijst ingevuld, hiermee is de respons uitstekend en daarmee betrouwbaar.
De hoogste en laagste scores per beleidsterrein (3,00 en hoger is voldoende, op een schaal van 1 tot 4).
Kwaliteit:
Hoogst: Ik vind mijn leraar een goede leraar: 3,45
Laagst: Ik vind onze school een goede school: 3,28
Schoolklimaat:
Hoogst: Ik vind dat onze school er netjes uitziet: 3,73
Laagst: Ik vind onze school een gezellige school: 3,13
Veiligheid:
Hoogst: Ik voel me veilig op school: 3,33
Laagst: Ik vind dat de leraren optreden als er kinderen gepest worde: 3,10
Welbevinden:
Hoogst: Ik heb het naar mijn zin op school: 3,19
Laagst: Ik vind het fijn om naar school te gaan: 3,03
Pedagogisch handelen:
Hoogst: Ik vind mijn leraar een aardige leraar: 3,35
Laagst: Ik vind dat mijn leraar op een prettige manier met mij omgaat: 3,31
Lesgeven:
Hoogst: Ik vind dat mijn leraar mij veel leert: 3,68
Laagst: Ik vind dat mijn leraar goed lesgeeft: 3,64
Ondersteuning leerlingen:
Hoogst: Ik vind dat mijn leraar voldoende extra hulp geeft als dat nodig is: 3,29
Laagst: Ik vind dat mijn leraar je goed helpt als je iets niet (zo snel) begrijpt: 3,13
Informatie:
Hoogst: Ik vind dat de school mij voldoende op de hoogte houdt van allerlei schoolzaken: 3,25
Laagst: Ik vind dat de school leerlingen voldoende betrekt bij het verbeteren van de kwaliteit van de school: 3,17
Cijfer
Het gemiddelde cijfer dat de kinderen de school geven: 8,6
2.6. Fotograaf
Een keer per jaar worden er schoolfoto's gemaakt door een fotograaf. De fotograaf maakt zowel klassenfoto's als individuele foto’s.
2.7. Fruit
Fruitdagen
De kinderen nemen zelf hun fruit en lunchpakket mee naar school. Wij stimuleren het eten van fruit en hebben op woensdag, donderdag en vrijdag "fruitdag", wij verwachten dat u op deze dagen uw zoon of dochter een stukje fruit meegeeft naar school. Voor de overige dagen mag een 'gezonde' koek ook.
In iedere groep is een koelkast aanwezig waar de lunchpakketten bewaard mogen worden.
2.8. Gymles
De leerlingen krijgen twee keer per week gymles op school. Er is een zaal in het schoolgebouw aanwezig. Deze lessen worden door een vakleerkracht op de vrijdag gegeven snel na de kerstvakantie zullen ook de lessen op dinsdag door de vakleerkracht gegeven worden.
De gymdagen zijn dinsdag en vrijdag.
Voor het gymmen is gymkleding verplicht: een gymbroek en T-shirt of turnpakje mét gym- of turnschoenen. Het is verstandig de kleding en schoenen te merken met de naam van uw zoon of dochter.
De kinderen uit het Zandkasteel hoeven GEEN gymschoenen aan!

2.9. Huisvesting en nieuwbouw Kenniscentrum Het Mozaïek
De Willem Alexanderschool is in juni 2021 verhuisd naar een nieuw pand aan de Graaf van Egmondstraat 79 in Oud-Beijerland. Na vele jaren van voorbereiding is het zo ver, het is een prachtig pand geworden met een rustige en open uitstraling.
In het pand zijn tevens gevestigd:
- SBO Het Pluspunt (stichting Hoeksche School)
- ZML De Ark (CSG De Waard)
- KDC Gemiva KleurRijk.

2.10. Huiswerk
In de onderbouw wordt nog nauwelijks huiswerk gegeven, wel kan het voorkomen dat aan ouders gevraagd wordt met hun kind b.v. extra te lezen of de tafels te oefenen.
In de middenbouw (leerlingen vanaf ongeveer 9 jaar) is er nog niet veel, maar wel regelmatig, huiswerk. Het gaat dan bijvoorbeeld om het leren van woordpakketten voor spelling, het maken van een spreekbeurt of een boekbespreking. Ook kan er gevraagd worden om thuis te oefenen met lezen en het oefenen van de tafels.
In de bovenbouw willen we de kinderen gaan voorbereiden op het vervolgonderwijs en krijgen ze afhankelijk van hun verwachte uitstroomniveau meer of minder huiswerk mee.
Er wordt gewerkt met een agenda en er kan huiswerk voor alle vakken meegegeven worden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het leren van repetities voor Engels of de zaakvakken, maar ook om het maken van oefeningen voor taal of rekenen.
2.11. Inspectierapport
Juni 2016 heeft de Onderwijsinspectie een bezoek gebracht aan de Willem Alexanderschool. In alle groepen is een inspecteur geweest om lessen bij te wonen. Daarnaast zijn er gesprekken geweest met ouders, leerlingen van de hoogste groepen, teamleden, intern begeleiders en directie. Er is gekeken naar plannen, evaluaties en lesvoorbereidingen op papier.
Een inspectiebezoek is best een beetje spannend. Immers, doen we de goede dingen en doen we dingen goed? We zijn daarom blij dat de inspectie tevreden is over de school. Trots zijn we op de goede beoordeling voor de structuur die geboden wordt en de manier waarop er op school voor wordt gezorgd om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. De inspectie heeft kunnen constateren dat we op school veel doen aan het sociaal emotioneel leren. De Rots & Water lessen hebben zeker resultaat.
Voor de vierde keer op rij hebben we nu een voldoende gekregen. En de inspectie heeft weer groei geconstateerd.
Als aandachtspunt geeft de inspectie ons voor de toekomst mee dat we planmatiger moeten werken op schoolorganisatorisch gebied. En dat we nauw moeten samenwerken en overleggen met de andere sbo en so waarmee we in één gebouw zitten. Het totale rapport ligt ter inzage bij de directeur van de school en is te vinden op de website van de Onderwijsinspectie.
2.12. Interne begeleiding
De intern begeleider is de spil van de ondersteuningstructuur binnen de school. Samen met de groepsleerkracht houdt de IB'er een vinger aan de pols bij de ontwikkeling van de kinderen.
Regelmatig zijn er groeps- en leerlingbesprekingen die een belangrijk onderdeel vormen van de begeleiding. Naar aanleiding van deze besprekingen wordt bepaald of er extra ondersteuning nodig is en hoe dit er uit moet zien.
Er is dan sprake van een hulpvraag op niveau 1. Als de begeleiding op dit niveau onvoldoende resultaat geeft, wordt, in overleg, externe hulp ingeschakeld.
Dit is niveau 2. De intern begeleider is degene die het overzicht houdt. Ouders worden altijd op de hoogte gesteld en/of om toestemming gevraagd.
De intern begeleider speelt een belangrijke, adviserende en sturende rol in het onderwijsleerproces.
De intern begeleider van de Willem Alexanderschool is Debbie Timmermans.U kunt haar telefonisch maar uiteraard ook via de mail bereiken: d.timmermans@csgdewaard.nl
2.13. Jaarplanning
Voor een overzicht van activiteiten en data verwijzen we naar de nieuwsbrieven en/of website.
Daarnaast is er een Jaarplanner voor het gehele jaar met de belangrijkste activiteiten. Deze wordt aan het begin van het schooljaar uitgedeeld en is ook te vinden op de website.
2.14. Kennismakingsgesprek & Inschrijven
Uw zoon of dochter kan alleen worden ingeschreven op de Willem Alexanderschool met een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor het speciaal basisonderwijs van samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard 28.04. Deze TLV wordt na onderzoek door de Ondersteuningscommissie van het samenwerkingsverband afgegeven.
Het verloop van deze procedure staat beschreven in het hoofdstuk over passend onderwijs (3.9) of kunt u teruglezen op de website van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard 28.04.
Kennismakingsgesprek en inschrijven
Zodra u (de toezegging) voor een TLV voor het speciaal basisonderwijs heeft, kunt u een afspraak maken voor een kennismakinggesprek en een rondleiding.
Bij inschrijving neemt u het ingevulde inschrijfformulier, een identiteitsbewijs en uw verzekeringspas mee. Het inschrijfformulier kunt u downloaden op de website van school, of wij sturen het op verzoek naar u op.
2.15. Klachtenprocedure
Waar samengewerkt wordt kunnen spanningen ontstaan. Spanningen tussen een leerling of ouder en de schoolleiding, een leerkracht of een ander die bij school betrokken is. Natuurlijk bespreekt u een probleem in eerste instantie met de betreffende persoon.
Mocht u er met die persoon of de schoolleiding niet uitkomen, dan is het mogelijk het probleem voor te leggen aan de vertrouwenspersoon van onze school, Annemiek de Barse. Zij gaat met u in gesprek en adviseert betrokkenen over de te volgen procedure.
Als de genoemde gesprekken niet tot goede afspraken leiden, kunt u de klacht schriftelijk voorleggen aan de voorzitter van het College van Bestuur.
2.16. Kleding op school
De school hanteert geen kledingcode. De school behoudt zichzelf wel het recht voor om leerlingen of hun ouders aan te spreken op het dragen van bepaalde kleding door leerlingen. Wij zijn van mening dat bepaalde kleding ongewenst kan zijn als de kleding niet aansluit bij de opvoedkundige visie van de school.
Ook als we denken dat bepaalde kleding maatschappelijk niet gewenst is zullen we dit bespreken. We denken bijvoorbeeld aan te schaars gekleed zijn of bijvoorbeeld aan kleding die teveel in relatie staat met geweld (ook bepaalde teksten op T-shirts of andere kleding vinden we soms niet verantwoord). We gaan op zo’n moment met u in gesprek waarbij we er van uitgaan dat we daar met elkaar op een goede manier uitkomen.
2.17. Leerlingenvervoer
Leerlingen die van buiten de gemeente Oud-Beijerland naar de Willem Alexanderschool komen, kunnen gebruik maken van de vervoersregelingen die de gemeente Hoeksche Waard heeft vastgesteld.
De aanvraag voor het leerlingvervoer moet elk jaar opnieuw ingediend worden bij de gemeente. Dit moet u zelf doen. Een vervoersverklaring met daarin de redenen waarom uw kind aangewezen is op aangepast vervoer, wordt -op verzoek- gemaakt door school.
Het vervoer wordt in vrijwel alle gevallen verzorgd door de EDAD. Zij stellen de routes en busindelingen samen. Met vragen over het vervoer kunt u terecht bij de EDAD, telefoon: 0786179777
Dagelijkse zaken kunt u het best met de chauffeur regelen.
De school draagt geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het vervoer, maar er is wel nauw contact met de vervoerders.
Via deze link komt u direct bij de website Leerlingvervoer Hoeksche Waard.
2.17.1. Regels m.b.t. het leerlingenvervoer
Hoewel het busvervoer niet onder verantwoordlijkheid van school valt, willen wij uiteraard wel dat het vervoer zo prettig mogelijk verloopt. Deze regels zijn hiertoe vastgesteld:
- De leerlingen moeten 5 minuten vóór vertrek van de bus bij de halte staan.
- De leerlingen veroorzaken geen overlast voor de mensen die bij de bushalte wonen.
- Als de bus er een kwartier na de officiële vertrektijd nog niet is, mogen de leerlingen naar huis gaan. Ouders moeten dan de EDAD (0786179777) bellen om te vragen wat er aan de hand is.
- Tijdens de rit blijven leerlingen op hun plaats zitten. Ze mogen pas van hun plaats als de bus vóór de school (huishalte) stopt.
- Alle leerlingen hebben een vaste zitplaats. Alleen de chauffeur of de school kunnen leerlingen een andere plaats wijzen.
- Alleen als één van de ouders naar school gebeld heeft of een briefje naar school heeft meegegeven, mag een leerling bij een andere halte in- of uitstappen of met een
andere bus meerijden om b.v. bij een vriendje te gaan spelen. - Als kinderen met een andere bus meerijden, moeten ze dat zeggen tegen de leerkracht die de controle over hun bus heeft. Dat moet ook als ze niet met de bus mee naar huis rijden, b.v. omdat ze opgehaald worden.
- In de bus neemt de chauffeur de beslissingen; hij/zij is de baas.
- Als leerlingen iets vernielen in de bus, krijgen ouders de rekening.
- Bij herhaald wangedrag kan de EDAD leerlingen een periode weigeren te vervoeren, die periode moeten ze op een andere manier op school zien te komen.
- Bij ernstig wangedrag kan de EDAD weigeren leerlingen te vervoeren.
2.17.2. Vervoer bij extreme weersomstandigheden
Soms, met name in de winter, zorgen de weersomstandigheden ervoor dat het niet verantwoord is de leerlingen met bussen te vervoeren. Bijvoorbeeld door sneeuw of gladheid.
Als de bussen 's morgens niet kunnen rijden, is de school gesloten. Als de verwachting is dat het in de loop van de dag glad wordt, b.v. ijzel, kan er besloten worden de bussen eerder te laten rijden. Dit gaat in overleg met school, EDAD en de ouders.
We zullen in deze situatie geen leerlingen zelfstandig of met de bus naar huis laten gaan als er geen contact is geweest met ouders/verzorgers. In dat geval blijven de leerlingen op school en kan het zijn dat u zelf voor vervoer moet zorgen zodra het weer het toelaat.
2.18. Lesuitval
Wij trachten lesuitval zoveel mogelijk te vermijden. Bij ziekte van de groepsleerkracht proberen wij:
- de duo-leerkracht in te zetten
- een andere leerkracht van de Willem Alexanderschool in te zetten
- een ambulante collega in te zetten
- een invaller van de invallijst van de stichting in te zetten
We leven in een tijd dat er in vrijwel alle sectoren een personeelstekort is; zo ook in het onderwijs. Het komt dus steeds vaker voor dat er geen vervanging mogelijk is. Er kunnen dan twee noodmaatregelen voor één dag of dagdeel worden toegepast:
- de groep wordt verdeeld over andere groepen
- de groep krijgt vrij
Wij zijn in januari 2023 gestart met het invullen van lessen door het bureau Qrabbl. Dit zijn creatieve en technische professionals die een klas kunnen opvangen als er geen andere invaller beschikbaar is voor een zieke leerkracht. De eerste ervaringen hiermee zijn door de leerlingen en collega's als positief ervaren.
Het vrij geven van een groep is de laatste optie en wordt alleen gedaan als er geen andere oplossing is. Hiervoor moet de school altijd toestemming vragen aan de voorzitter van het bestuur (a.i.), dhr. J. Winters.
2.19. Medezeggenschapsraad (MR)
De MR van de Willem Alexanderschool bestaat uit een vertegenwoordiging van zowel ouders als teamleden. Het bevoegd gezag (bestuur) en de MR zijn beiden gericht op een goed functionerende school; een school waar in een goede sfeer kwaliteitsonderwijs wordt geboden.
De eindverantwoordelijkheid voor de school ligt bij het bestuur. Voordat het bestuur echter tot besluitvorming overgaat, wordt in veel gevallen om advies van de MR gevraagd.
In een aantal gevallen is instemming van (een deel van) de medezeggenschapsraad vereist. In de Wet Medezeggenschap Onderwijs (W.M.O.) worden de taken en bevoegdheden van de raad beschreven. De MR hanteert een reglement waarin de Medezeggenschap beschreven staat. Dit MR reglement ligt ter inzage op school.
De MR van de Willem Alexanderschool bestaat in schooljaar 2023-2024 uit zes personen, drie ouders en drie personeelsleden. De MR komt dit jaar zeven keer bij elkaar. Belangstellenden zijn als toehoorder welkom bij vergaderingen. Hiervoor kunt u zich vooraf aanmelden bij de voorzitter of secretaris.
De GMR vergadert gemiddeld zes keer per jaar.
2.19.1. Bezetting Medezeggenschapsraad
De Medezeggenschapsraad van schooljaar 2023-2024 bestaat uit:
Ouders:
- Vacature
- Dhr. R. van Zijl
- Vacature
Teamleden:
- Mw. P. Lutz
- Mw. M. de Graaf
- Mw. C. Visser
2.20. Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling
Als wij een vermoeden hebben dat een leerling mogelijk slachtoffer is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling dan handelen wij zoals beschreven staat in de Meldcode
Huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode ligt ter inzage op de scholen.
2.21. Nieuwsbrief
Om u zo goed mogelijk op de hoogte te brengen over wat er op school speelt, wordt er met enige regelmaalt een Nieuwsbrief verstuurd via de mail. Deze brief is een aanvulling op de informatie die u ontvangt via de mail, de website of op de Parro app die sinds dit jaar in gebruik is genomen en waardoor betrokkenheid en communicatie met ouders op ieder moment mogelijk is.
2.22. Toetsing en Rapporten
Om goed te kunnen volgen of de leerlingen voldoende profiteren van het lesaanbod nemen we toetsen af. Hierin onderscheiden we twee soorten toetsen: de methodegebonden toetsen en de niet-methodegebonden toetsen.
Methodegebonden toetsen
De methodegebonden toetsen zijn gekoppeld aan de methodes die gehanteerd worden. Na het afronden van een deel van de lesstof wordt een toets afgenomen om te beoordelen of dit deel door de leerlingen voldoende beheerst wordt. Aan de hand hiervan wordt bepaald of er extra instructie nodig is.
Niet-methodegebonden toetsen (Cito toetsen)
De niet-methodegebonden toetsen worden twee keer per jaar afgenomen. Hiervoor gebruiken wij de Cito toetsen "Leerling in Beeld" voor rekenen, spelling, begrijpend lezen en woordenschat. Deze toetsen zijn bedoeld om te zien in hoeverre een leerling de vaardigheden van een vak als geheel beheerst. Het geeft een beeld hoe een leerling zich ontwikkelt ten opzichte van leeftijdsgenoten.
De kinderen maken de toetsen die passen bij hun werkniveau en worden over een periode van ongeveer drie weken afgenomen. Deze periode wordt 'toetsperiode' genoemd. De eerste periode is in januari (midden, M) en de tweede periode in juni (eind, E).
Voor het technisch lezen worden in dezelfde periode de AVI-toetsen en DMT (drie-minuten-toets) afgenomen.
Het is niet nodig om extra te oefenen voor deze toetsen.
Schoolverlaterstoetsen en Eindtoets
In november maken de leerlingen die in aanmerking komen om naar het voortgezet onderwijs te gaan, de schoolverlaterstoetsen. Deze zijn onderdeel van een Drempelonderzoek waarin het niveau voor rekenen, spelling en begrijpend lezen wordt getoetst.
Daarnaast maken deze kinderen een test om hun cognitieve capaciteiten in kaart te brengen. Hiervoor gebruiken we de ADIT. In deze test wordt er onderscheid gemaakt tussen een non-verbale score (rekenkundige- en visueel-ruimtelijke vaardigheden) en een verbale score (talige vaardigheden). De test is bedoeld om het advies voor het vervolgonderwijs te ondersteunen.
Ook het AVI-leesniveau wordt in november bij alle schoolverlaters gemeten.
Sinds schooljaar 2019-2020 is de centrale eindtoets ook in het speciaal basisonderwijs voor (bijna) alle leerlingen verplicht.
De Willem Alexanderschool heeft gekozen voor het afnemen van de eindtoets Route 8. Dit is een digitaal adaptieve toets. Digitaal betekent dat de toets wordt afgenomen op een chromebook en adaptief dat de toets zich tijdens het maken aanpast aan de antwoorden van uw kind. Zo worden nooit te veel makkelijke of moeilijke vragen gesteld, maar wordt de leerling wel uitgedaagd om de bovengrens te bereiken.
Zie ook de paragraaf 'Vervolgonderwijs' (2,43).
Rapporten
Twee keer per jaar krijgt uw kind een rapport mee naar huis; het eerste rapport in februari en het tweede aan het eind van het schooljaar. Een moment waarbij wij het o.a. ook belangrijk vinden dat het kind met trots zijn of haar rapport kan laten zien aan anderen. Het rapport wordt zo opgesteld dat dit ook daadwerkelijk zo is. Wij geven een positief en eerlijk beeld van de prestaties van de leerling; het EIGEN niveau. Hierbij kunnen ook hele kleine ontwikkelingssprongen groots zijn!
2.23. Ontwikkelingsperspectief (OPP)
Voor alle kinderen die geplaatst worden op de Willem Alexanderschool wordt een Ontwikkelingsperspectief (OPP) opgesteld. Op basis van verschillende gegevens wordt een inschatting gemaakt van het niveau waarop de leerling zou kunnen uitstromen naar het voortgezet onderwijs. Dit is het niveau waar we naar streven.
De gegevens die hiervoor gebruikt worden zijn de leeropbrengen (wat heeft een kind al geleerd) en (intelligentie)onderzoeken. Maar ook de stimulerende factoren (wat helpt de leerling om tot leren te komen) en belemmerende factoren (wat helpt juist niet, maar moet wel rekening mee gehouden worden) zijn van belang om tot een goede inschatting te komen.
Na plaatsing op onze school wordt binnen zes weken een eerste OPP opgesteld. Dit OPP wordt door de intern begeleider met de ouders doorgenomen. U tekent 'voor gezien', maar kunt ook aangeven wat er naar uw mening nog toegevoegd of verwijderd zou moeten worden.
Het eerste OPP heeft een geldigheidsduur van één jaar. Daarna wordt er een nieuw gemaakt op basis van de gegevens die gedurende het jaar zijn verzameld. Het tweede (en volgende) OPP heeft een geldigheidsduur van twee jaar en wordt besproken met de leerkracht en ouders.
De uitstroomverwachting kan naar boven en beneden worden bijgesteld. Afhankelijk van de groei en ontwikkeling van een leerling. We streven naar een ambitieus, maar reëel uitstroomniveau dat past bij het kind.
2.24. Ouderbijdrage
Er zijn kosten die niet, of niet geheel, door een subsidie gedekt worden: sportdagen, vieringen, traktaties bij festiviteiten enz. Deze kosten worden betaald uit het 'Ouderfonds’. De medezeggenschapsraad, waarin de ouders ook vertegenwoordigd zijn, heeft de hoogte van het bedrag vastgesteld op € 35,00 per leerling. Aan het eind van het schooljaar wordt in samenspraak met de MR de hoogte voor het nieuwe jaar afgesproken.
Dit is een vrijwillige bijdrage!
De vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten buiten de lessen om is niet verplicht. Kinderen van ouders die hiervoor niet betalen, mogen altijd meedoen.
Aan het begin van het schooljaar ontvangt u een factuur. Het banknummer van het Ouderfonds is IBAN NL04RABO0354349325 t.n.v. Stichting Ouderbijdragen De Waard inz. Ouderfonds Willem Alexanderschool o.v.v. naam en groep van uw kind(eren).
Het is mogelijk dit bedrag in termijnen te betalen, neem hiervoor contact op met de directie of administratie.
2.24.1. Schoolreis & Kamp
De kosten van het schoolreisje voor de onder- en middenbouw worden apart gefactureerd. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de bestemming maar zal rond € 25,-- zijn.
Schoolverlaters
Voor de groepen waarin de schoolverlaters zitten organiseren we activiteiten die passen bij het speciale karakter van afscheid nemen van de basiisschool.
Hiervoor krijgt u mogelijk apart een factuur, afhankelijk van de kosten die gemaakt worden. Ook dit bedrag kunt u in termijnen betalen. Mocht de betaling problemen met zich meebrengen, neem dan contact op met school.
2.25. Oudercommissie
Een enthousiaste groep ouders helpt het team met het organiseren van verschillende activiteiten. Zo helpen zij b.v. bij de organisatie van het sinterklaasfeest, de kerstviering, paasviering enz.
Mede dankzij de inzet van deze oudergroep blijft het mogelijk speciale activiteiten binnen de school te organiseren.
De oudercommissie bestaat uit de volgende leden:
- Annemiek de Barse (leerkracht)
- Corina Roos
- Diane Wolf
- Anouk de Coo
2.26. Oudergesprekken
Regelmatig contact tussen ouders en school is zeer belangrijk. Zeker omdat veel leerlingen niet dicht bij school wonen is het minder vanzelfsprekend om even met uw zoon of dochter mee naar school te komen. Wij stellen het zeer op prijs als u gespreksavonden, maar ook andere activiteiten waarbij ouders welkom zijn, bijwoont.
Kennismakingsavond - September: Algemene informatieavond. Na een plenair deel maakt u in de groep van uw zoon of dochter kennis met de leerkrachten en andere ouders. Er wordt informatie gegeven over het programma, de bijzonderheden, regels, aandachtspunten e.d. Natuurlijk is er dan ook gelegenheid om uw vragen te stellen.
Gespreksavond 1 - November: De gespreksavonden in november zijn bedoeld om met de leerkrachten van gedachten te wisselen over uw zoon of dochter. Toetsgegevens zijn dan nog niet bekend.
Gespreksavond 2 - Februari: Deze gesprekken vinden plaats na de eerse toetsweek en het uitreiken van het eerste rapport.
Gespreksavond 3 - Juni: Deze gesprekken vinden plaats na de tweede toetsweek en het uitreiken van het tweede rapport. Deze gesprekken zijn niet bedoeld voor de schoolverlaters, de leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan.
Voor al deze gesprekken krijgt u een uitnodiging.
Voor de kinderen die aan het eind van het schooljaar naar de middelbare school gaan, zijn er schooladviesgesprekken in Januari.
Het is op de gespreksavonden ook mogelijk te overleggen met de logopedist, schoolmaatschappelijk werkende, intern begeleider of directeur.
Tussentijdse gesprekken zijn altijd mogelijk, het liefst na het maken van een afspraak en na schooltijd.
2.27. Nieuw schooljaar
De samenstelling per groep is niet elk jaar hetzelfde. De tussentijdse instroom is vaak groter dan op een reguliere basisschool omdat een kind niet per definitie met 4 jaar naar de Willem Alexanderschool komt. Daarnaast zijn er jaarlijks verschuivingen doordat er geen acht jaargroepen zijn. Tot slot heeft ook het aantal schoolverlaters invloed op de samenstelling van de groepen.
Het samenstellen van de groepen is elk jaar een flinke puzzel. Pas als er goed zicht is op hoeveel nieuwe leerlingen instromen aan het begin van het jaar, kan er een definitieve indeling gemaakt worden.
We kijken hierbij naar verschillende factoren. Richtlijn is de leeftijd van een kind, maar ook de ondersteuningsbehoefte of groepsdynamiek kunnen een rol spelen. Waar het doorslaggevende zwaartepunt voor een keuze ligt kan per jaar verschillen. Uiteraard streven we naar een zo optimale verdeling voor àlle kinderen.
Omdat ieder kind zijn of haar eigen leerweg heeft en er wordt gewerkt in niveaugroepen is er geen sprake van 'overgaan of blijven zitten'.
Bij het gesprek over het tweede rapport, aan het eind van het schooljaar, is bekend in welke groep uw kind het daaropvolgende jaar geplaatst wordt.

Groepsvormende activitetien waarvoor onder andere de methode Rots en Water wordt gebruikt.
2.28. Pauze & Buitenspelen
De pauzesruimte en -tijden worden gedeeld met de andere scholen en zijn volgens een rooster ingedeeld.
Pauze
De kinderen hebben twee pauzemomenten op 4 dagen van de week en op woensdag is er één pauzemoment. In de ochtend is dat een kwartier buiten spelen. Tijdens het voorlezen of godsdienstige vorming eten de kinderen hun fruit en drinken wat.
Tussen de middag hebben de kinderen vijftig minuten pauze. Twintig minuten om hun lunch te eten en aansluitend dertig minuten om buiten te spelen.
2.29. Persoonlijke eigendommen leerlingen
Het meenemen van kostbare spullen zoals apparatuur, is volledig voor eigen risico. In het geval van diefstal, verlies of beschadiging IS DE SCHOOL NIET AANSPRAKELIJK.
Er kan echter een situatie zijn waarbij het nodig of wenselijk is deze spullen mee naar school te nemen. Bijvoorbeeld om de heen- en terugreis in de bus prettiger te laten verlopen. Onder eigen verantwoordelijkheid mogen deze spullen in die situaties wel meegenomen worden naar school.
Natuurlijk proberen wij het risico zo klein mogelijk te maken en hebben daarom de volgende regels afgesproken:
- telefoons, tablets, spelcomputers e.d. worden aan het begin van de dag ingeleverd bij de leerkracht die deze spullen op een vaste plek bewaart;
- spullen die niet ingeleverd worden blijven in de tas van de leerling.
2.30. Pesten
Op school zijn wij bewust van het feit dat pesten overal in de samenleving kan voorkomen, dus ook op onze school. Ook weten wij dat pesten van grote invloed is op iemands welbevinden en gevolgen kan hebben voor langere tijd.
Op de Willem Alexanderschool spelen we hier preventief op in; zowel gepland en gestructureerd als ongepland en wanneer een situatie hier om vraagt.
De grens tussen plagen en pesten is niet altijd makkelijk te trekken. Het gevoel dat een kind ervaart is hierin een belangrijke leidraad. Waar het ene kind nog goed voor zichzelf en de ander kan aangeven dat een grens is bereikt én daarbij ook op adequate wijze kan reageren, kan een ander kind hier grote moeite mee hebben en hier verdrietig of ongelukkig van worden.
Ook de vormen van pesten kunnen erg verschillend zijn, van openlijk tot stiekem en van een uitdagende manier tot het buitensluiten van klasgenoten.
We leren de kinderen hun grenzen bij zichzelf te herkennen, deze op een goede manier te uiten, voor zichzelf op te komen en hulp te zoeken als dat nodig is. Maar we leren ze ook dat er meer betrokkenen zijn dan alleen de pester en de gepeste. Wat doe je als je ziet dat iemand gepest wordt. Durf je voor een ander op te komen, doe je mee met de pester of kijk je de andere kant op? Lastige vraagstukken die we op verschillende manieren aan de orde stellen. Bijvoorbeeld aan het begin van het jaar tijdens groepsvormende activiteiten, de lessen "Rots en Water" of naar aanleiding van voorvallen in de groep of op het plein.
Omdat pesterijen niet altijd gezien worden en soms ook doorgaan na schooltijd, vragen wij u als ouder om altijd contact met ons op te nemen wanneer u een vermoeden heeft van pestgedrag. We hebben elkaar als school en thuissituatie hierin hard nodig.
2.31. Schoolmaatschappelijk werk
Met opvoedingsvragen of problemen thuis kunt u terecht bij Fleur Krebbers, de schoolmaatschappelijk werkende die aan de Willem Alexanderschool verbonden is. Haar contactadres: f.krebbers@kwadraad.nl
Bijvoorbeeld als er problemen zijn met het gedrag van uw kind en u niet goed weet hoe u daar mee om kunt gaan. Of als er spanningen in huis of in uw omgeving zijn en u merkt dat uw zoon of dochter daar last van heeft. Een gebeurtenis als een overlijden of een echtscheiding die uw kind hebben aangegrepen. Het kan erg nuttig zijn om met iemand van gedachten te wisselen en juist het schoolmaatschappelijk werk kan u (op weg) helpen.
De schoolmaatschappelijk werkende werkt samen met de intern begeleider van school. U kunt altijd even overleggen met de IB'er of de leerkracht van uw kind als u twijfelt of het schoolmaatschappelijk werk iets voor u kan betekenen.
2.32. Schooltijden en inloop
Op de Willem Alexanderschool is er sprake van een continu-rooster. De schooltijden zijn als volgt:
maandag | - | 08.45 uur - 15.00 uur |
dinsdag | - | 08.45 uur - 15.00 uur |
woensdag | 08.45 uur - 12.30 uur | |
donderdag | - | 08.45 uur - 15.00 uur |
vrijdag | - | 08.45 uur - 15.00 uur |
Inloop: tussen 8.30 en 8.45 uur komen de kinderen binnen. De kinderen worden door hun leerkracht opgevangen in hun lokaal.
Om 8.45 uur verwachten we iedereen binnen, de lestijd begint.
Er is geen pleinwacht voor 8.30 uur op school. Wees dus niet te vroeg! Kinderen die MET DE BUS komen onder leiding van de buschauffeurs wachten onder verantwoordelijkheid van de chauffeur tot het tijd is om naar binnen te gaan.
2.33. Schorsing en verwijdering van leerlingen
Bij ernstig wangedrag kan een leerling één of meerdere dagen worden geschorst. De directie van de school kan dat alleen doen in overleg met het bevoegd gezag (het bestuur) en de onderwijsinspectie.
Het doel van een schorsing is om alle betrokken partijen tot rust te laten komen. Rust om daarna weer in gesprek te gaan en samen tot oplossingen en/of herstel te komen.
Blijft, ook na schorsing, het gedrag onacceptabel en vormt dit een gevaar voor de leerling en zijn/haar omgeving, dan kan de leerling verwijderd worden. Dit is een zeer ingrijpende maatregel waarvoor de bevoegdheid van het bestuur van de stichting ligt.
Voordat een besluit tot verwijdering wordt genomen hoort het bevoegd gezag de betrokken ouders/verzorgers, de groepsleerkracht en de directie.
Bij verwijdering gelden de regels die de wet (W.P.O.) in art. 40, lid 5 en 6 voorschrijft. Een leerling kan slechts van school verwijderd worden als het bevoegd gezag een school gevonden heeft die bereid is de leerling toe te laten. Als er geen andere school gevonden wordt, kan de leerling alsnog na 8 weken verwijderd worden.
2.34. Stagiaires
De Willem Alexanderschool biedt aan studenten van de Pabo (opleiding voor leraren) de mogelijkheid stage te lopen. De studenten zijn behulpzaam in de groepen en voeren zo zelfstandig mogelijk opdrachten uit. Ook studenten SPW (opleiding voor o.a. klassenassistent) kunnen stage lopen.
De stagiaires maken gedurende hun stage deel uit van het team. Pabo studenten worden begeleid door de leerkracht en de interne schoolopleider.
Stagiaires van een mbo-opleiding worden begeleid door de leerkracht van de groep waarin stage gelopen wordt.
Zogenoemde 'snuffelstages' van het voortgezet onderwijs worden alleen bij hoge uitzondering op de Willem Alexanderschool toegelaten.
2.35. Studenten in de school
Binnen CSG De Waard worden op de scholen studenten geplaatst en begeleid. Er zijn studenten die voor groepsleerkracht, voor onderwijsassistent en voor klassenassistent studeren.
Pabo-studenten worden begeleid volgens het Opleidingsplan “Opleiden in de School”. De Pabo-opleiding en de school zien elkaar als natuurlijke partners bij het opleiden van studenten.
Per school is er een schoolopleider aanwezig, die naast de praktijkbegeleider de studenten extra bezoekt en de contacten coördineert.
Wij zijn van mening dat we op deze manier onze toekomstige collega’s een goede praktijkervaring bieden en vinden dit belangrijk om een bijdrage te leveren aan goed onderwijs in de toekomst.
2.36. Teamleden & e-mailadressen
Directieteam | Eugene Schilperoordt | |
e.schilperoordt@csgdewaard.nl | ||
Jeanette Oosthoek | ||
j.oosthoek@csgdewaard.nl | ||
Intern begeleider | Debbie Timmermans | |
d.timmermans@csgdewaard.nl | ||
Pedagogisch medewerker | Assiye Ayazli | |
a.ayazli@csgdewaard.nl | ||
Orthopedagoog | Leontine Teeuw | |
l.teeuw@csgdewaard.nl | ||
Leerkrachten | Marjolein Holster (Zandkasteel) | |
m.holster@csgdewaard.nl | ||
Annemiek de Barse (Zandkasteel) | ||
a.debarse@csgdewaard.nl | ||
Margriet de Graaf (Boomhut) | ||
m.degraaf@csgdewaard.nl |
||
Anita Groeneweg (Vuurtoren) | ||
a.groeneweg@csgdewaard.n | ||
Carina Visser (Vuurtoren) | ||
c.visser@csgdewaard.nl | ||
Patty Lutz (Herberg) | ||
p.lutz@csgdewaard.nl | ||
Onderwijsondersteuning | Lizette van Leeuwen | |
l.vanleeuwen@csgdewaard.nl | ||
Winnie van Prooijen | ||
w.vanprooijen@csgdewaard.nl | ||
Denise Roos | ||
d.roos@csgdewaard.nl | ||
Dina Larasati | ||
d.larasati@csgdewaard.nl | ||
Sanne Klaasse | ||
s.klaasse@csgdewaard.nl | ||
Irainah de Klerk | ||
i.deklerk@csgdewaard.nl | ||
Eline Vermeulen | ||
e.vermeulen@csgdewaard.nl | ||
Lisanne Izelaar | ||
Schoolondersteuning | Michon Sprengers (logopedist) | |
m.sprengers@csgdewaard.nl | ||
Hetty de Graaf (administratie) | ||
h.degraaf@csgdewaard.nl |
2.37. Vakantierooster 2023-2024
Vakanties en lesvrije dagen schooljaar 2023-2024.
vakantie | eerste dag | laatste dag |
Herfstvakantie | maandag 16 oktober 2023 | vrijdag 20 oktober 2022 |
Kerstvakantie | maandag 25 december 2023 | vrijdag 5 januari 2024 |
Voorjaarsvakantie | maandag 19 februari 2024 | vrijdag 23 februari 2024 |
Goede vrijdag/Pasen | vrijdag 29 maart 2024 | maandag 1 april 2024 |
Meivakantie | maandag 29 april 2024 | vrijdag 10 mei 2024 |
Pinkstervakantie | maandag 20 mei 2024 | |
Zomervakantie | maandag 15 juli 2024 | vrijdag 23 augustus 2024 |
2.37.1. Lesvrije dagen
Omdat er meer lesuren gegeven dan de minimale 940 uur waar de leerlingen recht op hebben is er ruimte om lesvrije dagen per jaar toe te kennen.
Op deze dagen is er vaak een studiedag gepland of wordt er gewerkt aan voorbereiden van lessen, het opstellen van plannen en het bijwerken van administratie.
Deze lesvrije dagen zijn in schooljaar 2023/2024 gepland op:
1 |
Dinsdag 19 september 2023 |
2 |
Vrijdag 3 november 2023 |
3 |
Woensdag 6 december 2023 |
4 |
Vrijdag 16 februari 2024 |
5 |
Maandag 15 april 2024 |
6 |
Woensdag 15 mei 2024 |
7 |
Vrijdag 5 juli 2024 |
2.38. Verbeterplannen
We zijn trots op wat goed gaat, maar kijken altijd waar we ons onderwijs kunnen verbeteren.
Schooljaar 2023-2024
Tijdens de laatste gezamenlijke vergadering van het schooljaar evalueren we als team welke verbeteringen ontwikkelingen tot stand zijn gekomen. Er zijn werkgroepen samengesteld om aan de doelen te werken.
De speerpunten zijn:
Didactisch handelen:
De onderwijstijd moeten we aanpassen aan de onderwijsbehoeften van de groep en de individuele leerling. Hoe we dit het best kunnen doen en wat we daarvoor nodig hebben is een speerpunt.
Leerstofaanbod
Hoe zorgen we ervoor dat ons aanbod zo goed mogelijk aansluit bij de onderwijsbehoeften van de leerlingen. De leerlingpopulatie is in de afgelopen jaren veranderd, dit is reden om het leerstofaanbod onder de loep te nemen.
Ondersteuning en begeleiding.
In het ontwikkelingsperspectief beschrijven we de informatie over begeleiding, uitstroom, belemmerende en bevorderende factoren. We gaan het OPP verder ontwikkelen zodat we de leerling en zijn ontwikkeling nog beter in beeld hebben en ons onderwijs daarop kunnen inrichten.
Harmonisatie SBO's binnen kenniscentrum Het Mozaïek
Binnen het Mozaïek hebben we twee scholen voor speciaal basisonderwijs naast elkaar: de Willem Alexanderschool en Het Pluspunt. Samen willen we het onderwijs en de begeleiding aan onze kinderen nog beter en efficiënter maken. Daarom is er een onderzoek gestart om te zien hoe deze scholen kunnen samenwerken. Het onderzoek wordt gedaan door een bureau dat is ingehuurd door de besturen. Voor de zomervakantie 2023 gaan zij een advies uitbrengen hoe we het onderwijs voor onze kinderen samen nog beter kunnen organiseren. Dat advies kan variëren van een intensievere samenwerking tussen de twee scholen tot aan een verregaande samenwerking als één school voor SBO. Bij het onderzoek worden de teams van de twee scholen en de MR betrokken.
2.39. Verlofregeling & Leerplicht
De Leerplichtconsulent voor de Willem Alexanderschool is mevr. S. Aktas, zij is verbonden aan de organisatie Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS). Deze organisatie heeft als doel alle kinderen en jongeren een passende plek in de samenleving te laten krijgen. Hiervoor is samenwerking tussen alle betrokken partijen (ouders, kind, school, Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten enz.) van groot belang.
Geregeld krijgen wij aanvragen voor een dagje extra vrij of eerder naar huis te mogen. Dit mag alleen in uitzonderlijke gevallen.
In de Leerplichtwet is geregeld wanneer ouders extra verlof kunnen aanvragen. Extra verlof is de gebruikelijke term voor ‘vrijstelling van schoolbezoek’.
De belangrijkste redenen voor extra verlof zijn:
- ziekte; binnen twee dagen na het ontstaan van de verhindering moet de schooldirecteur door ouders in kennis zijn gesteld; de schooldirecteur neemt geen besluit, het recht op vrijstelling volgt automatisch uit de wet;
- voldoen van verplichtingen uit godsdienst of levensovertuiging; uiterlijk twee dagen vóór de verhindering dient de schooldirecteur door de ouders in kennis te zijn gesteld; de schooldirecteur neemt geen besluit, het recht op vrijstelling volgt automatisch uit de wet;
- vanwege de aard van het beroep van de ouders; ouders moeten hiervoor bijtijds een verzoek indienen, de schooldirecteur neemt een besluit;
- vanwege andere gewichtige omstandigheden; ouders moeten hiervoor indien mogelijk van tevoren een verzoek indienen, de schooldirecteur neemt een besluit; indien ouders niet in staat zijn geweest een verzoek in te dienen, dienen zij wel binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering melding te doen.
Gaat het verzoek van ouders om punt 3 of punt 4 en gaat het hierbij om meer dan 10 dagen, dan moet het verzoek ter afhandeling worden doorgestuurd aan LVS.
Vakanties buiten de reguliere schoolvakanties is geen reden voor extra verlof!
De regels met betrekking tot extra verlof zijn niet altijd eenvoudig. Zo bestaan er nogal wat interpretatieverschillen met betrekking tot ‘verplichtingen uit godsdienst’ of ‘de aard beroep ouders’. Zie hiervoor de folder ‘Verlof/vrijstelling geregeld schoolbezoek’. U kunt uiteraard ook de website van LVS raadplegen.
De contactgegevens van het LVS zijn:
Karel Lotsyweg 40, 3318 AL DORDRECHT
078-7708500
2.40. Vertrouwensinspecteurs
Voor klachten over seksueel misbruik, seksuele intimidatie, discriminatie, fundamentalisme, ernstig fysiek geweld of geestelijk geweld kunt u contact opnemen met een vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs.
De vertrouwensinspecteurs zijn alle werkdagen tijdens kantooruren (08.00-17.00 uur) bereikbaar op het nummer: 0900 111 3 111.
2.41. Vertrouwenspersoon
Als er dingen op school gebeuren die u niet begrijpt of waar u zich zorgen over maakt maar waarmee u niet bij de groepsleerkracht of directeur terecht kan, kunt u contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de school.
De vertrouwenspersoon van de Willem Alexanderschool is Annemiek de Barse. (a.debarse@csgdewaard.nl).
2.42. Vervolgonderwijs
Wij geven geen eindonderwijs. Na het onderwijs op de Willem Alexanderschool volgt altijd een vervolgopleiding.
De meeste leerlingen, ook met leer- en/of gedragsproblemen, gaan naar een school voor voortgezet onderwijs in de Hoeksche Waard. Er is een grote diversiteit in uitstroomniveau waarbij het zwaartepunt ligt bij de basisberoepsgerichte- en kaderberoepsgerichte leerweg (VMBO BB/VMBO KB). Vaak maken de kinderen gebruik van extra (leerweg)ondersteuning die door de scholen geboden wordt.
Daarnaast stromen er met regelmaat ook leerlingen uit naar het Praktijkonderwijs of VMBO gemengde leerweg of havo.
Het kan ook nodig zijn dat een leerling naar het vervolgonderwijs gaat op een VSO school. Dit is een school voor Voorgezet Speciaal Onderwijs die op verschilende niveaus en ondersteuningsbehoeften gericht is. Gedacht moet worden aan zeer moeilijk lerende kinderen, leerlingen die behoefte hebben aan een prikkelarme omgeving of leerlingen die ondersteuning nodig hebben voor gedrag.
Van deze scholen wordt alleen het onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen in de Hoeksche Waard aangeboden (De Ark, Oud-Beijerland).
Waar een kind het best tot zijn recht komt, hangt af van de mate waarin het de leerstof van het basisonderwijs beheerst, zijn mogelijkheden en zijn interesse. Verder heeft het intelligentieniveau en eventuele (gedrags)stoornissen invloed op de uitstroomrichting.
2.42.1. Uitstroom schooljaar 2022/2023
Eind schooljaar 2022/2023 hebben negen leerlingen de overstap naar het voortgezet onderwijs gemaakt:
5 leerlingen | Voortgezet speciaal onderwijs - leerroute arbeid |
2 leerlingen | Praktijkonderwijs |
2 leerlingen | VMBO BB|LWOO |
2.43. Verzekering
De stichting heeft voor alle scholen een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten Versus: Vereniging voor Christelijk Onderwijs. Deze verzekering dekt schades die zijn ontstaan als gevolg van nalatig handelen van de school. Het is daarmee niet zo dat deze verzekering alle schades dekt die tijdens schooltijd ontstaan. Vaak vallen schades onder de verzekering van de ouders van een leerling.
Indien u twijfelt, kunt u contact opnemen met het bestuurskantoor.
2.44. Vieringen
Naast het volgens het activiteitenplan vastgestelde programma, kent de school ook vieringen. Belangrijk is hier het godsdienstig en sociaal aspect. We beleven de schoolgemeenschap als eenheid, bouwen samen iets op, voeren iets uit en vieren samen een gebeurtenis. Voorbeelden van deze “vieringen” zijn: kerstviering, paaswijding, sinterklaasfeest, sportdag, schaatsfeesten, toernooien, excursies, (school)reisje of schoolkamp.
De invulling van een viering kan per jaar verschillen, informatie hierover ontvangt u via de Nieuwsbrief, website of mail.
Door de samenwerking in het Mozaïek zal er ook een aantal activiteiten gezamenlijk met de andere organisaties plaats gaan vinden.
2.45. Voor-, tussen en naschoolse opvang
De school heeft een continurooster; alle kinderen blijven tussen de middag op school. Per groep wordt gezamenlijk gegeten. In twee groepen (onderbouw en midden/bovenbouw) wordt buiten gespeeld. De kinderen spelen onder toezicht van leerkrachten of onderwijsondersteunend personeel.
Voor buitenschoolse opvang (voor- en na school) valt de school onder de wettelijke regeling. U kunt bij het bevoegd gezag aangeven als u van buitenschoolse opvang gebruik wilt maken. Hiertoe is KinderWaard opgericht, een samenwerking tussen CSG De Waard en Kivido. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de kosten van de buitenschoolse opvang en sluiten een contract met de buitenschoolse opvang.
Voor informatie over KinderWaard kunt u contact opnemen met het het bestuurskantoor.
Helaas is het voor de reguliere voor- en naschoolse opvang niet altijd mogelijk aan de ondersteuningsbehoeften van onze leerlingen te voldoen. Hoewel er in verschillende media het bericht is verschenen dat er binnen Het Mozaïek opvang mogelijk is, is dit niet het geval.
.
2.46. Vrijwilligers
Vrijwilligers bieden ondersteuning bij verschillende activiteiten.,Hier zijn wij erg blijf mee! Ieder jaar vragen we u te ondersteunen bij verschillende activiteiten. Vrijwilligers werken onder verantwoordelijkheid van de directie en hebben een geheimhoudingsplicht.
In bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij het begeleiden van leerlingen), kan er gevraagd worden om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze kan aangevraagd worden bij de gemeente, de kosten die hieraan verbonden zijn worden vergoed.
2.47. Website & SchoolApp
Onze school heeft een eigen website. Deze website is te bezoeken via het adres www.csgdewaard.nl Vandaaruit kunt u 'doorklikken' naar de Willem Alexanderschool, eventueel kunt ook ook alle andere websites van de scholen uit onze stichting bezoeken.
Op onze eigen website staat veel algemene informatie, zoals bijvoorbeeld lestijden, vakanties en de manier van werken op onze school.
SchoolApp
Wij gebruiken Parro om (belangrijke)berichten en foto's met u te delen. Dit is een beschermde omgeving. Het is zeer wenselijk dat u deze app download. U kunt de Parro app downloaden in de appstore van uw telefoon.
2.48. Ziekmeldingen
Wanneer een leerling ziek is moet dit zo snel mogelijk bij de school gemeld worden. In principe op de eerste schooldag van ziek zijn voor half negen ’s morgens.
Het kan ook zijn dat een leerling niet lekker wordt op school. Samen met ouders/verzorgers overleggen we of we het even aankijken of dat een leerling beter naar huis om uit te zieken.
Indien de leerling langere tijd niet naar school kan komen, gaan we samen met de ouders/verzorgers bekijken hoe we het onderwijs, rekening houdend met de ziekte, kunnen voortzetten. Hierbij kunnen we gebruik maken van de deskundigheid van een consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen. Voor leerlingen opgenomen in een academisch ziekenhuis zijn dat de consulenten verbonden aan zo’n ziekenhuis. Als voorbeelden zijn dat het Sophia kinderziekenhuis of het Erasmus Medisch Centrum, beiden te Rotterdam. Voor alle andere situaties betreft het de consulenten die in dienst zijn van een speciale dienst voor onderwijs aan zieke kinderen. Het is onze wettelijke plicht om voor elke leerling, ook als hij/zij ziek is, te zorgen voor goed onderwijs. Daarnaast vinden wij het minstens zo belangrijk dat de leerling in deze situatie contact blijft houden met de klasgenoten en de leerkracht(en). De leerling moet weten en ervaren dat hij/zij ook dan meetelt en bij de groep hoort. We willen de leerontwikkeling zoveel mogelijk door laten gaan en sociale contacten zo goed mogelijk in stand houden.
Wanneer u meer wilt weten over onderwijs aan zieke leerlingen, dan kunt u informatie vragen aan de leerkracht van uw zoon/dochter. Ook kunt u informatie vinden op de website van Ziezon, www.ziezon.nl, het landelijke netwerk Ziek Zijn en Onderwijs.
2.49. Corona
Op dit moment zijn er geen maatregelen meer met betrekking tot Corona.
2.50. Spreekbeurten, boekbesprekingen e.d.
In de bovenbouwgroepen Vuurtoren en Herberg houden de leerlingen een boekbespreking en/of geven een spreekbeurt over een onderwerp dat hen interesseert.
Het is een leerzame en belangrijke opdracht die de meeste kinderen leuk, maar ook spannend vinden. Dit is normaal en hoort er bij. Een enkele keer vindt een leerling het zó spannend dat het mis gaat bij de voorbereiding. Juist voor deze kinderen is het belangrijk hun angst te overwinnen door een goede ondersteuning vanuit school én thuis.
U kunt uw zoon of dochter helpen door samen de aanwijzingen en tips van de leerkracht door te nemen en hierbij ondersteuning te bieden. Uit- of afstellen is niet de bedoeling, uitgangspunt is iedereen een keer een (korte) spreekbeurt houdt.
2.51. Halen en brengen
Met meerdere organisaties in het Mozaïek is de verkeersstroom met halen en brengen van de leerlingen flink druk
Om het halen en brengen zo veilig en overzichtelijk mogelijk te laten verlopen, is er een aantal afspraken gemaakt. Hierbij is er verschil tussen leerlingen die met het taxi/busvervoer van en naar huis gaan, leerlingen die gehaald en gebracht worden en leerlingen die zelfstandig op de fiets of te voet gaan.
Bus/taxivervoer
De leerlingen die met het taxi- of busvervoer komen worden binnen het hek gereden en stappen uit bij de hoofdingang. De grote(re) bus(sen) parkeren voor school, maar net buiten het hek.
Deze leerlingen kunnen via 'poort 1' en de hoofdingang naar binnen, personeel van school staan klaar om de kinderen te begeleiden bij het uitstappen en het instappen. De kinderen gaan vanuit de klas naar de bus op het moment dat hun taxi is gearriveerd.
Brengen door ouders/verzorgers
De kinderen die gebracht worden gaan het hek binnen via 'poort 2'. Zij kunnen daarna over de stoep naar de hoofdingang of naar de zij-ingang waar de kleutergroep zich bevindt. Ook hier staan medewerkers om de kinderen te begeleiden.
Voor het ophalen kunt u binnen hek wachten (liever niet bij KleurRijk, maar voorbij de 'panna-kooi').
We verzoeken u uw auto niet bij school te parkeren, maar het liefst bij de parkeerplaats van b.v. de Jumbo. Ook vragen wij u uw kinderen zoveel mogelijk alleen naar binnen te laten gaan om grote drukte te voorkomen en daarmee het overzicht makkelijker te kunnen houden.
Zelfstandig op fiets of lopend naar school
De leerlingen mogen via de fietsenstalling via de hoofd- of zij-ingang de school binnengaan.
Natuurlijk kan het voorkomen dat u even iets wilt doorgeven aan de leerkracht van uw zoon of dochter. Toch willen vrij u vragen om dit tot een minimum te beperken en uw kind zelfstandig naar binnen te laten gaan.
3. Informatie CSG De Waard en Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard
In dit deel van onze schoolgids vindt u informatie over de stichting waar de Willem Alexanderschool bij hoort: stichting Christelijke Scholengroep De Waard.
Daarnaast valt de Willem Alexanderschool onder Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard. Belangrijke informatie over hun werkwijze leest u ook hier terug.
3.1. Stichting CSG De Waard
Onze school maakt deel uit van stichting Christelijke Scholengroep De Waard. Deze stichting beheert in totaal 16 scholen, waaronder 14 basisscholen, een school voor
speciaal basisonderwijs (SBO) en een school voor speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen (ZML). De scholen staan verspreid in de Hoeksche Waard.
De nevenvestiging van de ZML-school staat in Middelharnis.
Onze scholen worden door ongeveer 2800 leerlingen bezocht. Er werken ongeveer 350 personeelsleden bij CSG De Waard.
Op alle scholen wordt kwalitatief hoogwaardig christelijk onderwijs gegeven. De leerkrachten spannen zich in het beste uit de kinderen te halen. Voor elk kind geldt het voor hem hoogst bereikbare niveau als doelstelling. Onze missie luidt: CSG De Waard, voor bijzonder goed onderwijs! Christelijke Scholengroep De Waard heeft een Raad van Toezicht en een College van Bestuur.
Hiermee voldoet de stichting aan de wettelijke bepaling dat er onderscheid moet zijn tussen bestuur en toezicht. Het College van Bestuur vormt het bestuur van CSG De Waard. De heer Jan Winters is benoemd als interim-voorzitter van het College van Bestuur.
3.2. Visiedocument Stichting CSG De Waard
Christelijke Scholengroep De Waard stelt zich ten doel scholen voor protestants christelijk onderwijs in stand te houden. De taak van de stichting is de belangen van deze bijzondere onderwijsvorm in de breedste zin van het woord te behartigen. Zij zoekt hiertoe samenwerking met andere instanties die een bijdrage kunnen leveren.
De scholen van de stichting zijn ingericht voor het geven van:
• basisonderwijs
• speciaal basisonderwijs
• speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerenden.
De stichting gaat uit van de Bijbel als woord van God en beoogt zich in al haar werkzaamheden te laten leiden door het evangelie van Jezus Christus.
De visie omvat drie elementen waaraan een gelijke waarde wordt toegekend: de levensbeschouwelijke identiteit, de onderwijskwaliteit en de kwaliteit van opvoeding en vorming. In overdrachtelijke zin kan de grondslag van de stichting worden beschouwd als het fundament, waarop drie pijlers rusten die de scholen dragen.
3.2.1. Levensbeschouwelijke identiteit
De scholen zijn open christelijke scholen, die werken vanuit de christelijke traditie. Een belangrijke taak is de overdracht van het culturele erfgoed in de breedste zin van het woord. De leerkrachten in de verschillende scholen begeleiden de kinderen actief bij hun ontdekkingstocht naar de eigen identiteit. Ze geven betekenis aan bijbelse kernbegrippen. Van essentieel belang hierbij is een levendige en open communicatie op het gebied van levensbeschouwing, met iedereen die bij de school betrokken is.
3.2.2. Onderwijskwaliteit
De scholen van de stichting bieden een rijke en stimulerende omgeving, waarin aandacht is voor alle ontwikkelingsaspecten van kinderen:
- cognitieve
- sociaal emotionele
- fysieke
- creatieve
Bij al deze aspecten wordt uitgegaan van geloof en vertrouwen in kinderen, het bieden van individuele uitdaging en ondersteuning. De kerndoelen voor het basisonderwijs zijn richtinggevend. Voor elk kind geldt het voor hem hoogst bereikbare niveau als doelstelling. De leerkrachten van de scholen werken als team samen aan onderwijsvernieuwing op basis van planmatige kwaliteitszorg. De ontwikkeling van de school is vastgelegd in het schoolplan. Op alle ontwikkelingsdomeinen zijn prestatie-indicatoren vastgesteld. Het onderwijs op de verschillende scholen is zo ingericht dat alle kinderen, ongeacht hun ontwikkelingsniveau of individuele kwaliteiten, tot hun recht komen. Het beleid van de school is erop gericht om achterstanden, de behoefte aan extra zorg, maar ook de behoefte aan extra uitdaging zo vroeg mogelijk te signaleren. Waar nodig wordt extra begeleiding geboden, zoveel mogelijk op de eigen basisschool maar wanneer het niet anders kan op één van de speciale scholen van de stichting.
3.2.3. Opvoedings- en vormingskwaliteit
De scholen van de stichting bieden een sociaal en fysiek veilig opvoedingsklimaat. Ze nemen een centrale plaats in binnen de samenleving, doordat ze een ontmoetingspunt zijn voor kinderen en ouders. De leerkrachten, die zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie, stimuleren de kinderen om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Door middel van werkvormen dragen zij bij aan de zelfstandigheidsontwikkeling. Ze leren kinderen samenwerken en verantwoordelijkheid dragen voor zichzelf en voor anderen.
3.2.4. Missie
De scholen van stichting Christelijke Scholengroep De Waard nemen een herkenbare plaats in binnen de Hoeksche Waard. Ze onderscheiden zich door hun signatuur en door kwaliteit. Deze constatering leidt tot de volgende missie:
"Christelijke Scholengroep De Waard voor bijzonder goed onderwijs"
3.2.5. Tenslotte
Van ouders, medewerkers en bestuurders wordt verwacht dat zij instemmen met dit visiedocument.
3.3. Schoolbestuur
Het bestuurskantoor van de stichting is gevestigd aan:
Maseratilaan 14
3261 NA Oud-Beijerland.
Dit is tevens het postadres.
Tel.: 0186 - 621 461
bestuur@csgdewaard.nl
Dhr. J. Winters
Voorzitter van het College van Bestuur a.i.
Mw. J.P. Zilverschoon-Schäfer:
Directiesecretaresse
3.4. Bestuurskantoor
Het bestuurskantoor is het kantoor van de stichting waar de administratie en de ondersteunende diensten zijn ondergebracht. Vanuit dit kantoor ondersteunt het bovenschools managementteam het College van Bestuur en de scholen.
Het bestuurskantoor is gevestigd aan de Maseratilaan 14, 3261 NA Oud-Beijerland,
tel. 0186 - 621 461, e-mail: bestuur@csgdewaard.nl
3.5. Inspectie van het onderwijs
De missie van de Inspectie van het Onderwijs is: 'Effectief toezicht voor beter onderwijs'. "Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Leerlingen, studenten en ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat het onderwijs op een school goed is." (website Inspectie van het Onderwijs, 2019). Dit doen zij door het houden van toezicht.
Met vragen over het onderwijs kunt u terecht op de website of contact opnemen met het landelijke nummer (via Postbus 51).
www.onderwijsinspectie.nl
info@owinsp.nl
Tel.: 088 - 669 6000 (gratis)
Op de website van de onderwijsinspectie kunt u lezen wat de mening van de inspectie over onze school is. U zoekt dan op naam van de school binnen Oud-Beijerland.
Het laatste inspectierapport ligt ook ter inzage voor ouders op de school.
3.6. Klachtenregeling op stichtingsniveau
Als ouders of personeelsleden een klacht hebben, behoren zij dat als eerste aan te kaarten binnen de eigen school. Indien gewenst kunnen ouders en personeelsleden zich wenden tot de vertrouwenspersoon van CSG De Waard, de heer A. Berger, voor advies en bijstand. Het adres van de heer Berger is: Van Ghentstraat 13, 3262 EM Oud-Beijerland, tel. 0186-613013.
Als de gesprekken op schoolniveau niet naar tevredenheid verlopen, kan de klager de klacht schriftelijk voorleggen aan het College van Bestuur, de heer J. Winters, CSG De Waard, Maseratilaan 14, 3261 NA Oud-Beijerland, tel. 0186-621461.
Klachtenafhandeling op stichtingsniveau:
Alleen schriftelijke en ondertekende klachten worden in behandeling genomen.
In de klacht behoort te worden opgenomen dat eerst op schoolniveau naar een oplossing is gezocht.
Klachten van ouders en personeelsleden worden door het College van Bestuur behandeld.
Van alle gesprekken worden schriftelijke verslagen gemaakt, die door de betreffende partijen worden ondertekend.
De klacht wordt behandeld vanuit het principe hoor en wederhoor, dwz. dat alle partijen worden gehoord. Hierna wordt op grond van het horen een conclusie geformuleerd. Indien aan de orde zal naast de conclusie ook een advies gegeven worden. De conclusie en het advies worden schriftelijk voorgelegd aan beide partijen en in gezamenlijkheid besproken. Op grond van deze bespreking wordt een eventueel verder traject afgesproken.
Indien noodzakelijk zal op grond van de conclusies en het eventuele advies het College van Bestuur een besluit nemen met betrekking tot de ingediende klacht. Mocht een der partijen zich niet kunnen vinden in de conclusies, het advies en/of het besluit, dan staat de weg open naar de Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs.
De gegevens van de Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs zijn:
Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs
Postbus 82324
2508 EH Den Haag
Tel: 070-3861697
Email: info@gcbo.nl
www.geschillencommissiesbijzonderonderwijs.nl
3.7. Sponsoring
Binnen onze stichting is een sponsorbeleid vastgesteld.
Dit beleid zorgt ervoor dat vormen van sponsoring geen invloed hebben op het onderwijs, qua inhoud of vorm, in de school. Het sponsorbeleid is beschreven in een beleidsstuk. Dit stuk ligt ter inzage in de school.
3.8. GMR
Beleidsvoornemens van het College van Bestuur worden op basis van het reglement ter advisering of ter instemming voorgelegd aan de GMR. Alle bovenschoolse zaken worden besproken in de GMR, terwijl schoolzaken op het niveau van de MR worden behandeld. De GMR bestaat uit acht personen, vier ouders en vier personeelsleden.
3.9. Passend Onderwijs - Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waar 28.04
Onze school is aangesloten bij het Samenwerkingsverband passend primair onderwijs Hoeksche Waard (regio 28.04). Hierbij zijn alle scholen in de Hoeksche Waard aangesloten m.u.v. de reformatorische scholen. De scholen van het samenwerkingsverband bieden allemaal dezelfde basisondersteuning (zie de bijlage basisondersteuning op de website van samenwerkingsverband 28.04). Daarnaast bieden wij als speciale basisschool ook extra ondersteuning.
Onze school heeft een aanbod voor kinderen die:
1. Behoefte hebben aan het SBO/MLK arrangement
Hierbij moet u denken aan:
- speciale onderwijsmaterialen en leermiddelen
- aangepast meubilair en schrijfmateriaal
- kleinere groepen
- extra handen in de groep/school
- gerichte instrucie volgens het IGDI-model (interactieve gedifferentieerde directe instructie)
Dit aanbod is voor kinderen met werkhoudingsproblemen, kinderen met kenmerken van non-verbale leerstoornissen en kinderen met een beneden gemiddelde intelligentie tot en met het niveau van moeilijk lerende kinderen.
Ook kinderen met (lichte) spraak/taal problemen kunnen hier gebruik van maken.
De logopediste in dienst van school kan de leerlingen extra begeleiden.
2. Behoefte hebben aan sociaal-emotionele en/of gedragsondersteuning
Te denken valt aan:
- een aanpak gericht op veiligheid, structuur en voorspelbaarheid (in tijd, ruimte, interactie, activiteit)
- kinderen met ADHD, ODD, ASS, onveilige hechting
3. Behoefte hebben aan een arrangement voor jonge kinderen (kleuters)
Het gaat hierbij om kinderen:
- waarbij de ontwikkeling niet volgens verwachting verloopt
- tussen de vier en zeven jaar oud
- met spraak/taal problemen (TOS)
- waarbij gerichte observatie nodig is
4. Behoefte hebben aan specifieke ondersteuning
Hierbij moet gedacht worden aan:
- ondersteuning bij problemen in de motorische ontwikkeling door MRT, fysio en ergotherapie (aangepate ruimtelijke omgeving, toegankelijkheid gebouw, grootte van de lokalen, inrichting speelplein, eigen gymzaal)
- ondersteuning bij spraak/taalproblemen (TOS) individueel of in groepsverband door de logopedist die bij ons in dienst is en ondersteuning met gebaren
In ons School Ondersteunings Profiel (SOP) vindt u de uitgebreide informatie over het aanbod op de Willem Alexanderschool.
Het motto van het samenwerkingsverband is: “Geen kind het eiland af”. Dat wil zeggen dat zij er naar streven elk kind dicht bij huis passend onderwijs aan te bieden.
Naar het speciaal basisonderwijs
Geprobeerd wordt om de kinderen zoveel mogelijk in hun eigen dorp naar school te laten gaan. De basisscholen komen, samen met ouders/verzorgers, zoveel mogelijk tegemoet aan de verschillende onderwijs- en opvoedingsbehoeften van ieder kind. Helaas lukt dit niet altijd, wat kan betekenen dat de school een Ondersteuningstraject doorloopt waarbij ook externe deskundigen worden geraadpleegd. Dit kan weer leiden tot een aanmelding bij de Ondersteuningscommissie (OC) van het samenwerkingsverband.
Deze ondersteuningscommissie (OC) geeft dan aanbevelingen voor de verdere begeleiding.
Er zijn dan vier mogelijkheden:
- een pre-ambulant medewerker van het samenwerkingsverband gaat de school ondersteunen
- een andere basisschool
- speciaal basisonderwijs: dit betekent de keuze tussen onze school, de Willem Alexanderschool, of Het Pluspunt
- speciaal onderwijs
3.9.1. Toelating speciaal basisonderwijs - Toelaatbaarheidsverklaring
Voor speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs heeft u een Toelaatbaarheidsverklaring nodig. Deze wordt op verzoek van de Ondersteuningscommissie (OC) verstrekt door de directie van het samenwerkingsverband.
De procedure hiervoor wordt beschreven in het Schoolondersteuningplan en op de website van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard 28.04.